Uncategorized

Evo šta građanima i privrednicima u FBiH donosi usvojeni set energetskih zakona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dom naroda FBiH u ponedjeljak je prihvatio Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i usvojio Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH i  Zakon o električnoj energiji FBiH, čime je usvojen set energetskih zakona kojima se u oblasti energetike uvode evropski standardi.

Ovaj Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije omogućava građanima da bez formiranja pravnih osoba budu ravnopravni sudionici energetskog sektora i proizvode struju.

Zakonom se pojednostavljuju administrativni postupci za izgradnju i rad proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, primarno solarnih elektrana i vjetroelektrana, kao i uvođenje novih kategorija učesnika i djelatnosti na tržištu električne energije, te uvođenje novih prava i mehanizama za osnaživanje i zaštitu krajnjih kupaca električne energije.

Usvajanjem Zakona o električnoj energiji uređuju se elektroenergetska politika i planiranje, kao i elektroenergetska djelatnost i dozvola za obavljanje, te reguliranje ove djelatnosti. Zakonom se, između ostalog, uređuju izgradnja elektrana, kao i proizvodnja i distribucija električne energije, te opskrba i trgovina električnom energijom.

Evo šta donosi reformski set energetskih zakona koji su usvojeni u oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Kada je riječ o građanima to znači da:

– Po prvi put fizička lica mogu, bez registracije obrta, biti prosumeri, odnosno, proizvoditi električnu energiju koju će koristiti za vlastite potrebe.

– Mogu se, kao prosumeri, udruživati u zajednice prosumera, radi proizvodnje ili razmjene električne energije.

– Mogu se udružiti u zajednice/zadruge radi proizvodnje, razmjene, skladištenja ili prodaje električne energije čime smanjuju svoje troškove, podižu nivo kvaliteta življenja ali i ostvaruju dodatne prihode.

– Administrativna procedura za izgradnju prosumerskog postrojenja je smanjena na minimum.

Za privrednike ovo znači da:

– Mogu graditi i prosumerska i postrojenja za prodaju električne energije. Izgradnjom postrojenja za sopstvenu potrošnju mogu značajno uticati na troškove proizvodnje ali i sigurnost snabdijevanja.

– osiguravajući energiju, porijeklom iz OIE, za svoju proizvodnju istovremeno osiguravaju izuzeće od skorog EU mehanizma zaštite od prekograničnih emisija CO2 (CBAM) za izvoz svojih proizvoda.

Kada je riječ o FBiH ovi Zakoni donose dobrobit u svim segmentima, unapređenje sistema strateškog planiranja u sektoru energije, stvoreni uslovi za utvrđivanje potrebnog kvaliteta usluga na tržištu energije uz prihvatljive troškove, omogućene aukcije kao osnovni oblik odabira najjeftinijih ponuđača za uključivanje njihovih postrojenja u sistem podsticaja, osigurani uslovi za transparentno i nediskriminirajuće investiranje u energetski sektor i sektor OIE. kreirani uslovi za uvođenje sistema zaštite ugroženih i zaštićenih kupaca električne energije, preciznije definisana prava i obaveze svih učesnika u sektoru energije u FBiH, zakonodavni okvir sektora energije FBiH skoro u potpunosti usaglašen sa obavezama koje proističu iz potpisanih međunarodnih ugovora i ujednačen pravni okvir koji će biti garancija ravnomjernog razvoja sektora OIE u svim kantonima i jedinicama lokalne samouprave.

Svakako da sve ovo doprinosi i zdravijoj životnoj okolini. Sanela Pekić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo kazala je, da što više izgradimo postrojenja koja koriste OIE to će manje električne energije biti porijeklom iz uglja, a zrak u našim gradovima biti čišći i ugodniji za život.

Pojasnila je da u sinergiji sa Zakonom o energijskoj efikasnosti ovaj paket zakona pruža odličan temelj za istinski početak procesa pravedne energetske tranzicije sa krajnjim ciljem potpune dekarbonizacije FBiH/BiH do 2050. godine.

Donošenje podzakonskih akata bi trebalo što prije realizirati kako bi implementacija zakona što prije počela na terenu.

I.R./ akta.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno