Biznis

Evo koliko su zapravo veliki tehnološki giganti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nije tajna da je vrijednost tehnoloških giganata na tržištu eksplodirala u posljednjih nekoliko godina, ali je svakako teško shvatiti obim i veličinu tih promjena.

Kroz probijanja na tržištu, pametnu diverzifikaciju sredstava i transformaciju proizvoda u servise, Apple, Microsoft, Amazon i Google su premašili tržišnu kapitalizaciju od 1,5 biliona dolara.

Kako bi bolje razumjeli ove brojke, Mekkiper je uporedio tržišnu kapitalizaciju ovih tehnoloških giganata i BDP nekoliko zemalja, prenosi vizualkapitalist.

Apple

Da je država, Apple bi se najverovatnije nalazio u G7. Tržišna kapitalizacija, veća od 2,1 biliona dolara, Applea je veća od BDP-a 96 posto zemalja u svijetu. Samo 7 država ima veći BDP od vrednosti Applea, prenosi Blic.

Microsoft

Sa tržišnom vrijednošću od 1,9 biliona, Microsoft bi se, u slučaju da je zemlja, nalazio na 10. mjestu, ispred Brazila, Kanade, Rusije i Južne Koreje.

Facebook

Facebook sa svojom vrijednošću od 939 milijardi dolara, izmiče ekonomijama Holandije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske…

Amazon

Iako se veći dio ekonomije prestravio pandemije korona virusa, Amazon je uspio da izvuče najviše benefita za sebe.

Sa online prodajom čija je potražnja drastično skočila, tržišna vrijednost Amazona se popela na 1,7 biliona dolara, što ga čini većim od 92 posto ekonomija u svijetu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno