Biznis

Evo koja kompanija je prodala najviše vozila u 2020. godini

Evo koja kompanija je prodala najviše vozila u 2020. godini- Prethodna godina bila je teška za proizvođače automobila.

Kompanija Toyota Motor pretekla je 2020. njemački Volkswagen u prodaji vozila, i poslije pet godina ponovo preuzela krunu kao vodeći svjetski proizvođač s najvećom prodajom automobila, jer pad tražnje zbog korona pandemije snažnije pogodio njemačkog rivala.

Toyota je saopštila danas da je njena globalna prodaja na nivou cijele grupe pala za 11,3 posto na 9,528 miliona vozila u 2020, dok je VW zabilježio pad od 15,2 procenta na 9,305 miliona jedinica, izvještava Reuters.

Proizvođače automobila širom svijeta teško su pogodile korona mjere ograničenja uvedene širom svijeta, zbog kojih su ljudi prestali da odlaze u salone za prodaju automobila i i koje su primorale auto kompanije da smanje ili obustave proizvodnju u pojedinim pogonima.

Toyota je, međutim, bolje prebrodila pandemiju djelimično zato što je Japan, odnosno njeno domaće tržište, kao i azijski region generalno bio manje pogođen nego Evropa i Sjedinjene Države.

Budući da se potražnja za automobilima oporavlja, naročito u Kini, Toyota, VW i drugi proizvođači utrkuju se da prigrabe što veći tržišni udio u rastućem segmentu električnih vozila, prenosi Tanjug.

Toyota je navela da je udio električnih vozila koje je prodala prošle godine porastao na 23 posto njene ukupne prodaje, sa 20 procenata u 2019. godini.

Autor: biznisinfo.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem