Biznis

BiH se u 2020. vratila na veoma važno regionalno tržište

BiH se u 2020. vratila na veoma važno regionalno tržište- Kompanije iz Bosne i Hercegovine u protekloj, 2020. godini uspjele su se vratiti na veoma važno regionalno tržište Kosova.

Podsjetimo da je riječ o tržištu na koje smo nekada izvozili robu u vrijednosti od oko 160 miliona KM godišnje. No, nakon uvođenja taksi na robu ih BiH izvoz je bio skoro potpuno obustavljen. U 2019. iznosio je skromnih 13 miliona KM.

Situacija se promijenila nakon što je Kosovo od 1. aprila prošle godine ukinulo takse na robu iz BiH, a kamioni iz naše zemlje krenuli su već narednih dana.

Do kraja godine izvoz iz BiH na Kosovo dostigao iznos od 77,6 miliona KM. To se može smatrati sjajnim rezultatom za devet mjeseci nakon ukidanja taksi.

Najviše su se izvozili gvožđe i čelik, potom prerađevine od mesa i riba, zatim drvo i proizvodi od drveta, kao i mlijeko i mliječni proizvodi. Izvozili su se i farmaceutski proizvodi, obuća itd.

Obnovljeni izvoz na Kosovo došao je u sjajnom trenutku za naše izvoznike koji su prošle godine bili pogođeni ograničenjima i smanjenom potražnjom zbog pandemije koronavirusa.

J. Polimac

biznisinfo.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem