Biznis

EU ambasador Johann Sattler održao treći sastanak na visokom nivou o Koridoru Vc

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EU ambasador Johann Sattler održao treći sastanak na visokom nivou o Koridoru Vc- Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, bio je domaćin trećeg sastanka na visokom nivou o Koridoru Vc, na kojem se razgovaralo o trenutnoj situaciji u pogledu ovog ključnog, kapitalnog infrastrukturnog projekta te o budućim planovima. Fokus sastanka bio je na ubrzanju radova te unapređenju i ubrzanju procesa kandidovanja i procedura odobravanja projekata.

Sastanku su prisustvovali najvažniji sudionici u procesu završavanja radova na Koridoru Vc, uključujući  predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, premijera Federacije BiH Fadila Novalića, premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, direktora Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Mateja Zakonjšeka, nadležne ministre, direktore javnih preduzeća za autoputeve, kao i predstavnike Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ambasador Evropske unije Sattler naglasio je da je Koridor Vc važan prioritet Evropske unije u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, dodajući: “Drago mi je da je od posljednjeg sastanka na visokom nivou, došlo do konkretnog poboljšanja u vidu potpisivanja sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava EU te da štaviše, radovi na više dionica napreduju bez većih zastoja, uprkos krizi uzrokovanom Covid-19. Također iščekujem da vlasti brzo iznađu rješenje za pitanja vezana za otvaranje mosta Svilaj, te zaobilaznice u Zenici. Koridor Vc je infrastrukturni projekat od velikog značaja kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za region i EU. Iz tog razloga zabrinjava to što procesi koji vode do efikasne isplate bespovratnih sredstava i zajmova i dalje traju predugo. Pozivam sve uključene u proces da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da Koridor Vc bude završen do 2028. godine kako je planirano.”

Evropska unija je najveći donator Koridora Vc, dodijelivši preko 230 miliona eura bespovratnih sredstava za 13 projekata izgradnje u BiH, uključujući izgradnju mostova Svilaj i Gradiška.

Tokom sastanka, predstavnici vlasti potvrdili su opredjeljenje za ubrzavanje priprema i provedbe dosadašnjih ulaganja u Koridor Vc. Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke istakli su svoju spremnost da pomognu u tom pravcu.

Evropska unija nastoji potaknuti dugoročni ekonomski oporavak, podržati zelenu i digitalnu tranziciju te podržati regionalne integracije i povezanost sa Evropskom unijom.

Za više informacija o Koridoru Vc u Bosni i Hercegovini pogledajte infografiku.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno