Ljudi

Enes Salković: Zina, Mila i Ata moj su smisao

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Enes Salković: Zina, Mila i Ata moj su smisao – Mlad čovjek u sebi nosi buntovnost, želju za promjenom i napretkom, za nečim drugačijim i uzbudljivijim. To je priroda i protiv toga se ne može. Da li je hrabrost napustiti BiH? Onda su ovi koji ostaju kukavice? Vrlo kompleksna i zamršena situacija, pogotovo za mlade ljude u BiH. Mislim da se hrabrost ne ogleda u donošenju odluka, nego u istrajnosti nakon donošenja tih odluka

Bh. glumac Enes Salković jedan je od najtraženijih i najnagrađivanijih mladih glumaca u našoj zemlji. Kao član glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, Enes svoj glumački talent, prije svega, pokazuje kroz uloge u predstavama, a u jednoj od njih scenu dijeli s legendarnom glumicom Mirjanom Karanović. Enes je, otkriva nam, trenutno okupiran igranjem predstave „Othello“ u kojoj ima glavnu ulogu, a riječ je i koprodukcijskom projektu njegovog matičnog pozorišta, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Produkcije Peripetija iz Skoplja.

– Uvijek je izazov kada imate priliku raditi na nekom klasiku. To se dešava rijetko, ali upravo zbog te činjenice morati biti svjesni odgovornosti koja je pred vama. Ja sam zaljubljenik u klasike još od studentskih dana. Tada sam ih zavolio, ali nisam bio svjestan njihove slojevitosti i kompleksnosti. Njihova ljepota je u činjenici da ih svakim novim čitanjem otkrivate i razumijevata na različit način. To je bogatstvo klasika i njihova univerzalna vrijednost leži u tome što su uvijek aktuelni i provokativni. Pitanje je samo iz kojeg rakursa gledate na stvari i na koji način ih želite čitati – kaže on na početku razgovora.

U predstavi „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“, imate priliku glumiti s legendarnom glumicom Mirjanom Karanović. U čemu je najveća privilegija, ali i odgovornost igranja s glumačkom divom kakva je ona?

– S privilegijom dolazi i odgovornost. Imati priliku stati na scenu sa Mirom za mene je zaista iskustvo koje ću itekako pamtiti i proces iz kojeg sam dosta naučio. Vjerovatno i proces u kojem sam kao glumac sazrio i zakoračio na novu stepenicu svoje karijere. Mira je, prije svega, veliki profesionalac i posvećena je teatru. Ona, zapravo, živi teatar. Način na koji promišlja likove i situacije za mene je nešto novo i drugačije. Trebalo mi je vremena da je prestanem gledati kao veliku Mirjanu Karanović i to me na početku sputavalo. Ali kada sam, ponajviše zahvaljujući njenom pristupu i odnosu prema meni, počeo da je prihvatam kao partnerku na sceni stvari su se počele otvarati i same ići svojim tokom. Svaka predstava koju zajedno odigramo za mene je novo zadovoljstvo i novo iskustvo. Od nje sam zaista mnogo naučio i na tome sam joj itekako zahvalan.

Razgovarala: Milica Brčkalo
azra.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno