Ljudi

Mustafa Hadžalić: Ponudili smo usluge Mittalu i East Miningu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mustafa Hadžalić: Ponudili smo usluge Mittalu i East Miningu – Država koja nema istraživanje i proizvodnju konstrukcionih, strateških materijala, nije država, kaže Mustafa Hadžalić, direktor Instituta “Kemal Kapetanović” u Zenici.

Izabrani ste za direktora Instituta “Kemal Kapetanović” u Zenici. Na čemu ćete posebno raditi u narednom periodu?
– U određivanju strateških planova za budućnost treba biti krajnje oprezan i, pri tome, ukupne kapacitete Instituta, bilo da se radi o kadrovima, opremi ili objektima, staviti u funkciju naučnoistraživačkog rada, da bi se došlo do realno mogućeg razvojnog koncepta u datim okolnostima. Osim toga, kroz formu i organizacionu strukturu Univerziteta u Zenici, optimalno će se iskoristiti svi navedeni resursi, u funkciji ekonomskog i ukupnog naučnog i tehnološkog razvoja Kantona i Bosne i Hercegovine.

Sigurno finansiranje
Trenutno radimo na finaliziranju reorganizacije Instituta “Kemal Kapetanović” s ciljem potpunog inkorporiranja u sastav UNZE, kao jedne od njenih ravnopravnih jedinica. Reorganizacija Instituta uključuje formiranje četiri centra i Tijelo za certifikaciju i inspekciju. Očekivani efekti ove reorganizacije svode se na unapređenje tehničko-tehnoloških usluga prema zahtjevima tržišta, osavremenjavanje istraživačkih akreditovanih i kalibracionih laboratorija, izvođenje praktičnog dijela nastave, kao i učešće na međunarodnim projektima i projektima Evropske unije.

Fokusirani smo na daljnji razvoj metalnih i nemetalnih materijala (visokolegirani čelici, superlegure, legure na bazi obojenih metala, keramika, građevinski materijali, drvo). Nastojimo implementirati savremene metode pripreme mineralnih sirovina, usavršiti proizvodnju u privredi kroz sistem trokuta znanja (obrazovanje – istraživanje – privreda).

Da li će se Institut više otvoriti prema privredi kako bi povećao vlastite prihode?
– Povezivanjem IKK-a s okolinom i privrednim zbivanjima stvaraju se pretpostavke da Institut bude istinski lider regiona i organizacija koja je uključena u sva važna zbivanja kao generator promjena i razvoja. Dva područja su, prema mome mišljenju, važna, a već se i profiliraju. Prvi dio su ispitivanja propisana različitim standardima i za koja Institut i njegove laboratorije posjeduju akreditacije. Drugi dio su fundamentalna i aplikativna istraživanja koja se iskazuju u obliku projekata – Evropske unije, privrede, okruženja… Iskoristićemo pozitivne trendove razvoja u privredi, pogotovo u oblasti prerađivačke industrije. Naše usluge već smo ponudili velikim kompanijama na području BiH i van njenih granica (ArcelorMittal, East Mining Company…).

Država koja nema istraživanje i proizvodnju konstrukcionih, strateških materijala, nije država, bez obzira na to da li se to čini u privatnoj ili društvenoj kompaniji.

Institut trezorski posluje, nema svoj podračun. Koliko je to otežavajuće?
– Zeničko-dobojski kanton, kao vlasnik kapitala, 2006. godine preuzeo je prava i obaveze osnivača nad Institutom “Kemal Kapetanović” i utvrdio njegov status kao organizacione jedinice Univerziteta u Zenici, u kojem je i danas. Ovakvo organizovanje ima za krajnji rezultat stabilno finansiranje. Početno prilagođavanje, koje su, uostalom, imali i svi fakulteti-članice Univerziteta, s komercijalnog računa na trezorsko poslovanje manje-više uspješno je prebrođeno i u Institutu, zapravo, već je gotovo na pravi način, i – uhodano.

Kakva je saradnja s nastavnom bazom Univerziteta čija ste članica?
– Na Institutu je u izradu magistarskih i doktorskih radova bilo uključeno više polaznika koji su svoja ispitivanja vršili na postrojenjima u poluindustrijskom sektoru, a potom mehanička i metalografska ispitivanja obavljali u akreditovanim laboratorijama Instituta. Naučnoistraživački rad je okvir u kojem se Institut razvija kao organizaciona jedinica Univerziteta Zenica. Ovdje je nezaobilazna i prirodna veza s Metalurško-tehnološkim fakultetom, kao i s ostalim tehničkim fakultetima – Mašinskim i Politehničkim.

U svemu bi obrazovanje i istraživanje, ili istraživanje i privreda, ili sve zajedno trebalo da se dinamički nadomješćuje, uvezuje, stalno širi i obogaćuje. Hoću da kažem da je postojala i postojat će međusobna upućenost jednih na druge, i dalje: niko, bez obzira na to koliko bio velik i značajan, nije sam za sebe i dovoljan.

Logičan odgovor
Otkako Institut posluje unutar Univerziteta Zenica, mladi kadrovi imaju znatno veće mogućnosti za školovanje i brže potvrđivanje u struci i praksi. Vjerujem da će ovakva orijentacija Univerziteta, a tako i Instituta, donijeti zapaženije rezultate.

Koliko su naučnici i stručnjaci Instituta uključeni u nastavu?
– Doktori i magistri, zaposlenici Instituta, aktivno učestvuju u nastavnom procesu Univerziteta u Zenici. Oslanjanje na tri tehnička fakulteta i ulazak Instituta u okrilje Univerziteta Zenica omogućili su uzajamnu razmjenu kadrova, ali i edukaciju kadrova Instituta. To je obavljano, a i dalje se čini, kroz magistrate i doktorate radnika Instituta i putem eksperimentalnih istraživanja kadrova s fakulteta za magistarske i doktorske radove.

Premda su još aktuelne dileme o tome na koji način treba povezati katedre tehničkih fakulteta i laboratorije Instituta – praksa je dala logičan odgovor. Povezivanje bi trebalo, kao i do sada, da traje kroz zajedničke projekte i maksimalno korištenje raspoloživih kadrova i istraživačke opreme u okviru cijelog Univerziteta.

oslobođenje.ba

Mirza Dajić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno