Zenica

Eko Tvrtkovac: eko park

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ekološko udruženje “Eko Tvrtkovac” je započelo još jedan projekat i to uređenje eko parka-vazdušne banje na lokaciji Postojan, u blizini novoizgrađenih šadrvana iznad sela Puhovac.
Bosna je izuzetno bogata šumama, ali one se veoma malo koriste za rekreaciju i turizam jer je to skoro nemoguće. Šume u našoj blizini su mlade i uglavnom šikara preuzima većinu šuma i šumskog zemljišta. To je najbolje slikovito prikazao prof. Dalibor Ballian, sa šumarskog fakulteta u Sarajevu, rekavši da je Bosna izuzetno bogata siromašnim šumama.
Protekla četiri dana članovi udruženja i ljubitelji prirode iz sela Puhovac, Arnauti i Seoci su radili na prokresivanju, čišćenju i ukljanjanju šikare iz osnovne kulture – smrčeve šume. (slike u prilogu) Sve ovo je rađeno po uputama jednog stručnog lica iz šumarije na čemu mu se iskreno zahvaljujemo.
Ovaj eko park će se protezati na cca 5 ha, a za sada je “prokres” izvršen na cca 2 duluma šume (150 sati volonterskog rada). Na ovom mjestu ćemo izgraditi više drvenih klupa za odmor i rekreaciju i tako će ovaj dio šume biti stalno dostupan ljudima, gdje će moći provoditi slobodno vrijeme u ugodnom ambijentu. U skorije vrijeme na ovu lokaciju namjeravamo dovesti i vodu, a naredne godine ćemo nastaviti sa uređenjem lokacije (dječije igralište, trim staze , paint ball staza isl…).
Nadmorska visina na kojoj se nalazi lokacija parka je 900 m. što je jako bitno za čistoću zraka, a još bitnije od toga je velika udaljenost (18 km) od svih zeničkih zagađivača zraka pa je idealno mjesto za park ove vrste. Svima je poznato da zrak koji prolazi kroz iglice crnogorične šume dobija ljekovito svojstvo, koji je jako koristan za raspiratorne puteve.
Mislim, da ne treba napominjati da se i ovaj park nalazi na jednom dijelu buduće brdsko-biciklističke staze “Eko Tvrtkovac”
Sekretar udruženja Spahić Jakub



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno