Zenica

Dijabetičari sa područja ZDK-a ipak neće na proteste

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako je prethodno najavljivano da će u septembru doći do masovnih protesta dijabetičara iz ZDK-a ukoliko kantonalna Vlada ne ispuni njihove zahtjeve u vezi sa osiguravanjem trakica za sve pacijente oboljele od dijabetesa, do protesta ipak neće doći. Razlog je djelimično prihvatanje njihovih zahtjeva, odnosno osiguravanje 10 trakica mjesečno za inzulin ovisne pacijente.

Sastavni dio terapije za pacijente oboljele od šećerne bolesti je redovna kontrola I mjerenje šećera u krvi. Uz pomoć Udruženja povremeno je osigurana besplatna dodjela trakica, međutim to je nedovoljno bez sistemskog trajnog rješenja.

Iako zvanično zbog nepostojanja registra još nema podataka o tačnom broju oboljelih od šećerne bolesti na području ZDK-a, pretpostavlja se da ih je između 12 i 15.000. Zahtjev upućen kantonalnoj Vladi da se osigura deset trakica mjesečno za sve pacijente prihvaćen je samo djelimično.

Zbog loše finasijske situacije u ZDK-u pacijenti ne mogu ostvariti pravo zakonom zagarantovano – pravo na liječenje. Zato će ostali pacijenti morati sačekati na neka bolja vremena kako bi imali osnovni dio terapije, a to je redovnu kontrolu šećera u krvi.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno