Naše

Državna Agencija za zaštitu podataka potvrdila: Pokrenut postupak protiv JP Parking servis

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Agencija za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine potvrdila je u svom jučerašnjem pismenom obraćanju da je, po službenoj dužnosti, pokrenula postupak provjera po pitanju izdavanja vinjeta za parkiranje i dostavljanja dokumentacije uz zahtjev za izdavanje vinjeta.

Zeničanin E. H. uputio je 26. i 29. jula email ovoj Agenciji, a dan nakon drugog upita na njegovu adresu je stigao pismeni odgovor u čijem potpisu je direktor Agencije Petar Kovačević.

U odgovoru Agencije se navodi da je, osim te, zaprimljena još jedna prijava po istom osnovu, te da je Agencija započela službenu proceduru provjera.

Podsjećamo, Javno preduzeće “Parking servis” Zenica je, u okviru procesa izdavanja vinjeta za parkiranje u gradskim zonama,

Za fizička lica:

a) ličnu kartu,

b) uvjerenje o prebivalištu – CIPS (ne starije od 6 mjeseci),

c) važeću saobraćajnu dozvolu na ime podnosioca zahtjeva,

d) dokaz da je vlasnik, odnosno korisnik stana na navedenoj adresi (ovjeren ugovor o vlasništvu, ovjeren ugovor o zakupu).

Za pravna lica:

a) rješenje o registraciji subjekta, odnosno rješenje o obavljanju djelatnosti,

b) saobraćajnu dozvolu za službena vozila,

c) dokaz da je vlasnik, odnosno korisnik poslovnog objekta na navedenoj adresi (ovjeren ugovor o vlasništvu, ovjeren ugovor o zakupu).

Najspornijom se i čini odluka da preduzeće koje se bavi uslugom naplate parkinga traži, i to ovjerene, kopije Ugovora o najmu ili kupovine kuća, stanova od građana, te ih pohranjuje kod sebe.

Iako se mnogo logičnijom čini opcija da su ugovori traže na uvid, naši sagovornici iz ove oblasti tvrde da svi traženi podaci, koji treba i mogu da interesuju ovo Javno preduzeće, nalaze se na saobraćajnoj dozvoli i CIPS potvrdi o prebivalištu.

– Tamo je navedena vaša adresa, ime, a u saobraćajnoj registarske oznake vozila. Zahtjevanje da se priloži cijeli Ugovor o najmu stana ili kupovini stana/kuće apsolutno ništa ne znače, osim što su nepotrebno zadiranje u privatnost građana, jer su ti ugovori deponovani tamo gdje i trebaju biti, kod nadležnih za tu oblast, kaže naš sagovornik.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno