Naše

U ponoć na snagu stupa Odluka “Parking servisa” o vinjetama na 6.184 parking mjesta, pogledajte novi Cjenovnik, spisak ulica…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U ponoć na snagu stupa Odluka “Parking servisa” o vinjetama na 6.184 parking mjesta, pogledajte novi Cjenovnik, spisak ulica…  – Uprava i Nadzorni odbor Javnog Preduzeća “Parking servis” Zenica su, putem saopćenja poslanog medijima protekle sedmice, najavili da će i pored Odluke Gradskog vijeća, te najave Gradonačelnika Fuada Kasumovića, provesti svoju namjeru uvođenja vinjeta za parkiranje u gradskim zonama Zenice.

Odluku Vijeća su nazvali “nezakonitom”, a potom su radnici JP na više desetina lokacija u gradu postavili table sa označavanjem zona i oznakama zabrane parkiranja.  Ono što je sigurno jeste da se, nakon što je Gradsko vijeće naložilo odgađanje primjene zbog niza nedorečenosti, proveden postupak “obilježavanja”, a u međuvremenu je JP objavilo i Cjenovnik, te niz drugih odluka.

Međutim, u trenutku nastajanja ovog članka, nekoliko minuta uoči 1. avgusta, JP nije objavilo niz neophodnih detalja, poput “mogućnosti plaćanja parkinga SMS porukama i online”, nije navedeno, niti objavljeno gdje građani mogu kupiti “gost-karte” od 2 KM, kojima ćete moći parkirati u nekoj od “deset tuđih zona”, ali i mnogo toga drugog. Također, navedeno je i da Odluka stupa na snagu objavljivanjem u Službenim novinama Grada Zenica, a nije navedeno da li je ona faktički i objavljena.

Niz nelogičnosti same odluke, načina zoniranja, cijena i sl. biće predmet sigurnog komentiranja na društvenim mrežama, ali i stručnijih analiza, obzirom da je u samoj najavi pronađeno na desetine nelogičnosti, šupljina, nepravilnosti i dr.

Šta će se događati ujutro 1. avgusta i hoće li se menadžment Javnog preduzeća odlučiti da ide “uz nos” osnivačima i građanima počne pisati kazne ili nedaj bože “odvlači automobile na depo”, vidjećemo. U srijedu uvečer smo objavili da je sporna i sama odluka o kupovini vinejta, obzirom da je predmet provjera Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH – KLIKNI OVDJE.

Ono što je sigurno da nekoliko sati prije početka primjene stvorena pravna nesigurnost za građane, a da se najodgovorniji za život i rad u Gradu nisu oglasili danas po tom pitanju. U nastavku vam donosimo neke od odluka i Cjenovnika koje je JP objavio.

Obavještenje građanima Grada Zenica – kako do vinjete i tiketa

U periodu od 01.08.2019. godine počinje sa primjenom Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking prostorima („Službene novine Grada Zenica“, broj: 5/18), koja je dostupna na web stranici JP“Parking servis“ d.o.o. Zenica te na stranici Grada Zenica.

Na osnovu citirane Odluke Gradonačelnik Grada Zenica je donio Zaključak o utvrđivanju parking zona uz naplatu na teritoriji Grada Zenica, dostupan na web stranici JP“Parking servis“ d.o.o. Zenica, kojim su utvrđene III komercijalne parking zone te XI parking zona namijenjenih za parkiranje vozila stanara u objektima kolektivnog stanovanja.

U skladu sa Odlukom o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking prostorima građani imaju pravo na kupovinu vinjete podnošenjem pismenog zahtjeva uz koji se prilažu dokumenti propisani članom 22. Odluke i to,

Za fizička lica:

  1. a) ličnu kartu,
  2. b) uvjerenje o prebivalištu – CIPS (ne starije od 6 mjeseci),
  3. c) važeću saobraćajnu dozvolu na ime podnosioca zahtjeva,
  4. d) dokaz da je vlasnik, odnosno korisnik stana na navedenoj adresi (ovjeren ugovor o vlasništvu, ovjeren ugovor o zakupu).

Za pravna lica:

  1. a) rješenje o registraciji subjekta, odnosno rješenje o obavljanju djelatnosti,
  2. b) saobraćajnu dozvolu za službena vozila,
  3. c) dokaz da je vlasnik, odnosno korisnik poslovnog objekta na navedenoj adresi (ovjeren ugovor o vlasništvu, ovjeren ugovor o zakupu).

uz napomenu da jedno fizičko lice ima pravo na jednu vinjetu, a jedno pravno lice ili fizičko lice koje obavlja samostalnu djelatnost, ima pravo na najviše pet (5) vinjeta.

Cjenovnikom, dostupan na web stranici JP“Parking servis“ d.o.o. Zenica, je predviđeno da usluga parkiranja na parking prostoru za vozila stanara u objektima kolektivnog stanovanja košta 5 KM/ mjesec u I zoni uz obavezu posjedovanja vinjete čija cijena iznosi 3 KM jednokratno i koja važi za jednu kalendarsku godinu, dok je parkiranje u ostalim zonama na parking prostoru za vozila stanara u objektima kolektivnog stanovanja besplatno uz posjedovanje vinjete čija cijena iznosi 3 KM jednokratno i koja važi za jednu kalendarsku godinu.

JP“Parking servis“ d.o.o. Zenica za utvrđenu cijenu će obezbijediti građanima koji posjeduju vinjetu uređen parking prostor u zoni kojoj pripadaju, te onemogućiti parkiranje vozilima koja ne posjeduju istaknutu pripadajuću vinjetu za određenu zonu na način da sankcioniše vlasnike vozila bez istaknute važeće vinjete u skladu sa kazenim odredbama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking prostorima.

Za sve nejasnoće i dodatna pitanja građani se mogu obratiti JP“Parking servis“ d.o.o. Zenica na telefon broj: 032/465-476.

Direktor JP“Parking servis“ d.o.o. Zenica Nisvet Hukić     

POGLEDAJTE CIJENE PARKINGA, KO PRIPADA KOJOJ ZONI, CIJENE ODVOŽENJA “PAUKOM”, CIJENE KAZNI….  

 

Odluka o tome da se ne posluša Gradsko vijeće

Nadzorni odbor JP „Parking servis“ i Uprava društa, putem medija su upoznati da je Gradsko vijeće Grada Zenica, na 39. sjednici održanoj dana 23.07.2019. godine, donijelo Zaključak kojim se prolongira primjena Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking prostorima („Službene novine Grada Zenica“, broj: 5/18) do sticanja uvjeta za primjenu iste o čemu će odlučiti Gradsko vijeće.

Obavještavamo javnost da je JP „Parking servis“ d.o.o. Zenica, u okviru svoje nadležnosti završilo sve potrebne radnje vezane za početak primjene navedene Odluke, kao i Gradonačelnik Grada Zenica, te da su se stekli potrebni pravni i materijalno tehnički uvjeti za primjenu navedene Odluke.

U tom smislu JP „Praking servis“ d.o.o. Zenica je pribavilo propisanu saglasnost od strane Federalnog ministarstva pravde i rješenje Agencije za identifikacione dokumente, evidencije i razmjenu podataka (IDDEEA) i osiguralo potrebne materijalno-tehničke uvjete za primjenu Odluke, za što su izdvojena finansijska sredstva preduzeće u iznosu od oko 90.000,00 KM.

Navedena finasijska sredstava JP „Parking servis“ d.o.o. Zenica, su uložena za nabavka opreme za pristup podacima IDDEEA, nabavku aplikativnog softvera za očitavanje vinjeta i nabavka vinjeta, zapošljavanje radnika za obradu prekršajnih naloga, za pripremu obrazaca prekršajnih naloga, podnešen Zahtjev za dodjelu telefonske numeracije Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH radi SMS naplate parkinga i uređenje parking prostora po zonama i postavljenje vertikalne saobraćajne signalizacije.

U skladu sa svojim ovlaštenjima Gradonačelnik Grada Zenica je donio Zaključak o utvrđivanju javnog parking prostora, Zaključak o utvrđivanju parking zona uz naplatu na teritoriji Grada Zenice i Cjenovnik usluga.

Primjenom navedene Odluke će biti riješen dugogodišnji problem stacionarnog saobraćaja u Gradu Zenica, a građanima će biti omogućeno korištenje parking prostora u objektima kolektivnog stanovanja pod veoma povoljnim uvjetima (parkiranje u zoni I u iznosu od 5,00 KM/mjesečno, a u ostalim zonama besplatno parkiranje, uz posjedovanje vinjete čija je cijena 3,00 KM na godišnjeg nivou).

JP „Parking servis“ d.o.o. Zenica, putem službene web stranice preduzeća i medija, upoznalo građane o uvjetima parkiranja vozila i iskazan je veliki interes građana za početak primjene navedene Odluke.

Nadzorni odbor i Uprava preduzeća JP „Parking servis“ d.o.o. Zenica, obavještavaju građane da je Zaključak Gradskog vijeća nezakonit i ne može suspendirati navedenu Odluku, niti odredbe Odluke koje se odnose na početak primjene iste.

Eventualne izmjene i dopune navedene Odluke mogu se vršiti samo u propisanoj proceduri, koja je identična proceduri donošenja navedene Odluke.

Na vanrednoj sjednici Nadzornog odbora koja je održana dana 24.07.2019. godine, u 1830 sati, Nadzorni odbor je donio odluku da će primjena Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking prostorima („Službene novine Grada Zenica“, broj: 5/18) početi  od 01.08.2019. godine, jer su osigurane sve pravne i materijalno-tehničke pretpostavke za primjenu Odluke.

Nadzorni odbor i Uprava preduzeća su odlučni u namjeri da ne postupe po nezakonitom Zaključku Gradskog vijeća Grada Zenica i neće podleći političkom pritisku Gradskog vijeća i gradskih vijećnika, koji su obavezni osigurati i zalagati se za vladavinu prava, radi poboljšanja životnih uvjeta građana, a nikako biti iznad zakona i donositi nezakonite odluke.

Uprava JP “Parking servis“ d.o.o. Zenica

Nadzorni odbor JP “Parking servis“ d.o.o. Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno