Naše

Drugi put ove godine: Grad uskratio predviđena sredstva, klubovi će od 1.11. sami morati plaćati Arenu i terene?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sportski kolektivi u Zenici, barem oni koji su do sada koristili Gradsku Arenu “Husejin Smajlović” u Zenici, mogli bi od srijede, po drugi put ove godine, ostati bez ionako skromne pomoći administracije Grada Zenica u održavanju kakvog-takvog statusa sporta u Zenici.

Ovo se može naslutiti iz dopisa kojeg je sportskim kolektivima u Zenici, naglašavamo, drugi put ove godine, uputio Nedim Talić, direktor Javnog preduzeća za održavanje i upravljanje sportskim objektima Zenica, koje “gazduje” Arenom, ali i nizom drugih sportskih terena.

Poznato je od ranije da Grad značajan dio svoje “pomoći klubovima” ustvari realizira tako što, za njihov račun, uplaćuje sredstva svome Javnom preduzeću, koje onda ustupa termine klubovima. Posredno gledajući, oni tako dobijaju “besplatne termine za treninge”, odnosno novac predviđen za pomoć njima Grad prosljeđuje firmi kojom gazduje, pomažući joj da održi kakvu-takvu likvidnost.

Princip “i vuk sit i ovce na broju” (I klubovi dobiju termine i JP za sportske terene novac) je bio zadovoljavajući za sve, ali početkom ove godine očigledno došlo je do tektonskih poremećaja u finansiranju ili je jednostavno ponestalo novca.  Čudno, obzirom da se prvi čovjek Grada u više navrata istakao svoju privrženost pomaganju masovnog sporta, ali i značajna povećanja ukupnog budžeta, a time, valjda, i ulaganja u sport.

-JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o, Zenica dužno je poslovati po svim pozitivnim zakonskim propisima, s tlm u vezi obavještavamo vas da ćemo od  srijede 01. novembra 2023. vršiti naplatu svih usluga prema važećem Cjenovniku na zahtjev sportskih klubova ili pojedinaca (treninzi, utakmice I sl,), a čije obaveze je do sada financirao Grad Zenica (Komisija za sport) u prethodnom periodu. (01.01.2023. – 31.08.2023).

S obzirom da je u Planu i programu raspodjele sredstava iz Budžeta Grada Zenica namijenjenih za trenažni proces, takmičenja i manifestacije sportskih kolektiva i pojedinaca u 2023. godini opredjeljen iznos u visini od 200.000 KM, a koji je bio jedva dostatan samo do 31.08.2023. godine kako je naglašeno u dokumentu raspodjele sredstava koji je Komisija za sport Grada Zenica jednoglasno usvojila, posljednju trećinu 2023. (septembar – decembar) trebao je pokriti dodatni iznos sredstava u visini od 100.000 KM, predviđenim rebalansom Budžeta Grada Zenica za 2023. godinu, što do danas nije učinjeno!

Uprava JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica je na bazi dogovora o naknadnom refundiranju troškova (nakon rebalansa Budžeta Grada Zenica za 2023.) u svrhu trenažnog procesa, takmičenja i manifestacija imeđu Grada Zenica i sportskih kolektiva, prihvatili dogovor za korištenje usluga za mjesec septembar i oktobar 2023., te smo omogućili sportskim kolektivima korištenje istih, a za što smo platili sve zakonom predviđene obaveze.

S tim u vezi, dužni smo vas informisati da još nismo dobili zvanično obavještenje od strane Komisije za sport, da li će Grad Zenica u 2023. godini nastaviti sa praksom finansiranja usluga treninga, takmičenja i manifestacija za sportske klubove, pojedince i drugo, te ukoliko, u međuvremenu, dobijemo pozitivan stav Komisije za sport (Grad Zenica), na obostrano zadovoljstvo ćemo nastaviti dosadašnju praksu pružanja usluga.

Nije poznato da li su se i u kojoj mjeri klubovi odazvali na ovaj Talićev poziv, šta će biti “nakon ponedjeljka”, te da li će se, kao u nekim ranijim situacijama, nakon vještački izazvana krize pojaviti “spasilac” koji će poprijeko riješiti slučaj uz obavezu da mu se bude zahvalno za učinjeno, a ni pismenih zahvalnica nikad nije za baciti.

Ponovićemo, sve ovo već smo doživjeli krajem februara ove godine, kad je i prva tranša bila “upitna” iako određena. Logično, JP za sportske terene plaća obaveze i mora poslovati po zakonu, dakle NEKOME naplatiti uslugu, a Klubovi koji ionako opstoje i postoje na dobroj volji i entuzijazmu pojedinaca, ne mogu sebi priuštiti još dodatnog troška. A Grad?….

A za sve one koji ipak više vjeruju svojim očima, u nastavku dokument iz JP:

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno