Naše

Zatvorili “Mali porodični dom” kojeg je za tu namjenu uvakufio donator iz Britanije, vijećnica traži odgovor – zašto?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kad je pritisak stranih faktora na Javnu ustanovu Dom porodica postao preveliki, da se što prije smanji ili zatvori ustanova koja brine o djeci bez roditeljskog staranja, tadašnje rukovodstvo je pokrenulo projekt “Malog porodičnog doma” u kojem su boravili štićenici, od kojih su neki i navršili 18. godina, te prema zakonima FBIH i BIH nisu mogli biti više u domu. Uz pomoć menadžmenta, su tu nastavljali “polu-domski život”.

Ovih dana nekoliko sugrađana obavijestio nas je da se, odlukom aktuelnog menadžmenta Dom-porodice Mali porodični dom zatvara. Alternativni servis za smještaj djece bez roditeljskog staranja van institucije je deset do petnaest stanara fakultetskog ili mladalačkog uzrasta, a o njima su se brinuli osim vaspitača, nerijetko i susjedi. “Mali porodični dom” Margita se zatvara, a štićenici se vraćaju u #”glavnu zgradu”.

Do ovog trenutka nije se oglasila JU “Dom-porodica”, njihov poslodavac Grad Zenica, ali ni mediji bliski aktuelnom sastavu uprave preduzeća i grada, koji su nerijetko objavljivali “ekskluzivne informacije”, naravno, samo one koje su išle u prilog “imidžu” ustanove.

Za sada, jedina javna reakcija je ona vijećnice Emine Babić, koja je uputila dopis menadžmentu JU “Dom porodica”.

– Javnost je u proteklih nekoliko dana anonimno, putem društvenih mreža, obaviještena da je JU “Dom porodica” Zenica, odnosno njeno rukovodstvo, odlučilo da ZATVORI “Mali porodični dom” Radakovo, piše Babić.

Ona naglašava da objekat u kojem je siguran smještaj našlo 12 djece, a koji je pružao sasvim drugačiju atmosferu od institucionalnog smještaja. kuća koju su kupili donatori iz Londona, uvakufili je za jetimsku i napuštenu djecu, te su je otvorili 2008. godine tadašnji načelnik rahmetli Husein Smajlović i tadašnji direktor “Dom porodice” Branko Dilber.

– Projekt su pomogli Grad Zenica i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK. Investicija je bila vrijedna 200 hiljada KM. Imala je za cilj potpuno asimiliranje traumatizirane, napuštene djece i djece bez roditelja (jetimi) u stvarni život sto se godinama pokazalo veoma uspješnim, ističe Babić.

Ona ističe da su djeca i zaposleni samo obaviješteni da se moraju iseliti, bez jasnog razloga niti su za takav sasvim sigurno šok bili spremni. Mali porodični dom je imao takvu namjenu i sada se javnost i građani pitaju, šta je stvarni razlog ovakvo drastične odluke i u šta će kuća biti prenamjenjena.

– Djeca i zaposlenici su već preseljeni u jednoj sedmici u JU “Dom porodica” Zenica i kuća je zaključana! Molim direktora JU “Dom porodica” da se hitno oglasi, obrati javnosti i građanima, te pojasni ovakav razvoj situacije prema najranjivijoj kategoriji našeg društva DJECI i prije nego ovo pitanje bude aktuelizirano na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća Zenica, obzirom da je direktor ove ustanove i aktuelni i izabrani vijećnik gosp. Halil Arnaut, kaže Babić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno