Zenica

Dramatično glasanje na UNZE: Niti jedan kandidat sa potrebnih 14 glasova, konkurs ide ispočetka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ni poslije dva kruga glasanja, Senat Univerziteta Zenica nije izabrao novog rektora ove visokoškolske ustanove. Kandidati za rektora, koji su danas po 60 minuta imali priliku izlagati svoju viziju rasta, razvoja i rada UNZE su redovni profesor Metalurško-tehnološkog fakulteta dr. Jusuf Duraković, aktuelni dekan Pravnog fakulteta prof. dr. Enes Bikić i profesor Filozofskog fakulteta prof. dr. Dženan Skelić.

Za imenovanje je trebalo dobiti 14 glasova Senata, kojeg čine aktuelni rektor, prorektori, dekani svih fakulteta, predstavnici Naučno-nastavnih vijeća, ali i odabrani predstavnici svih nivoa studiranja u ime studenata UNZE.

Predsjednik Senata UNZE-a je dekan Ekonomskog fakulteta Alaudin Brkić, a novi će rektor, nakon što bude izabran na Senatu, trebati biti potvrđen i od strane osnivača UNZE-a, Vlade Zeničko-dobojskog kantona.  Aktuelni rektor prof. dr. Damir Kukić, kojem mandat ističe krajem jula, nije se ni prijavio na javni konkurs za drugi mandat.

U prvom krugu Duraković je dobio 11, Bikić 8, Skelić je ostao bez ijednog glasa, a čak osam glasova je bilo “nevažeći”. U drugom krugu odlučivalo se između Durakovića i Bikića, Duraković je dobio 12, Bikić sedam, a ponovno je osam glasova bilo nevažeće.

To znači da je “propao” aktuelni konkurs, pa će biti raspisan novi. Aktuelnom rektoru Damiru Kukiću mandat ističe sredinom jula. Za sada nema zvaničnog pojašnjenja kome “pripada” neuobičajeno veliki broj nevažećih glasova, ali se takav vid “otpora” pripisuje grupi zvaničnika UNZE okupljenih oko aktuelnog rektora.

Zašto Kukića nije bilo među kandidatima nije zvanično poznato, mada se neslužbeno navodi da je došlo do “nesporazuma” u ekipi njegovih najbližih saradnika i intimusa, koji su potom “predložili” Kukiću da se ne kandiduje, jer će “oboriti” svaki pokušaj izbora.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno