Naše

Dopunite listu: strani državnici kao poznate ličnosti – gosti Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dopunite listu: strani državnici kao poznate ličnosti – gosti Zenice – U razgovoru sa svojim gostom iz Australije, turistički vodič Afan Abazović mu je rekao da je princeza Dajana bila u posjeti Zenici, samo 22 dana prije njene pogibije u Parizu. Tada je posjetila žrtve protivpješadijskih mina i susrela se sa zeničkim igračima sjedeće odbojke u sali Ekonomske škole.

To je Afanu dalo jednu ideju, da pronađe i prikupi spisak imena državnika – poznatih osoba koje su posjetile Zenicu…. kraljeva, predsjednika ili premijera država, “zvučnih” imena na svjetskom nivou. Prenosimo njegov post, uz molbu da se na email [email protected] ili na FB profil AFAN ABAZOVIĆ javite ukoliko imate dopuniti ovu listu sa nekim iemnom i detaljnijim podacima. Napravimo zajedno listu osoba koje su pohodile Zenicu. Autor zadržava pravo selekcije “zvučnosti” imena.

BOSANSKA SREDNJOVJEKOVNA DRŽAVA
Pošto je gradsko područje bilo u samom srcu srednjovjekovne bosanske države, pretpostavljam da je svaki bosanski vladar barem jednom posjetio Zenicu, od bana Borića do kralja Stjepana Tomaševića.

OSMANSKO CARSTVO
Koliko mi je poznato, a na osnovu određenih dokumenata, ali i narodnih predanja, jedini sultan Osmanskog carstva koji je posjetio Zenicu bio je sultan Mehmed II Osvajač, u proljeće 1463. godine. Bitno je pomenuti da je u ovom periodu, tačnije 21. oktobra 1697. godine, Zenicu, na tragičan način, posjetio i austrijski princ i vojvoda Eugen Savojski.

AUSTRO-UGARSKA MONARHIJA
U 40 godina austro-ugarske vlasti nad Bosnom i Hercegovinom, od 1878. do 1918. godine, vladala su dvojica vladara, oba sa titulom “cara i kralja Monarhije”, Franjo Josip I i Karlo I. Ovaj prvi je posjetio Zenicu, 30. maja 1910. godine. Strani vladari, koliko mi je poznato, nisu posjećivali Zenicu u ovom periodu.

PRVA JUGOSLAVIJA
Prva zajednička država Južnih Slavena trajala je od 1918. do 1941. godine. U tom periodu, imala je tri vladara, kraljeve iz dinastije Karađorđević. Kralj Aleksandar I, po podacima do kojih sam uspio doći, posjetio je Zenicu 20. septembra 1920. godine. Strani vladari, koliko mi je poznato, nisu posjećivali Zenicu u ovom periodu.

NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA
Kao dio kvislinške i fašističke marionetske Nezavisne države Hrvatske, Zenica nije primila ijednog stranog vladara u periodu od 1941. do 1945. godine. Bitno je napomenuti da će budući maršal i vođa Druge Jugoslavije, Josip Broz Tito, provesti dva dana, 01. i 02. august 1943. godine u zeničkom selu Šerići, kod Hase Husejnovića Bega.

DRUGA JUGOSLAVIJA
Kao prosperitetan industrijski grad, centar crne metalurgije, u doba Druge Jugoslavije, između 1945. i 1992. godine, po podacima Muzeja istorije Jugoslavije, Zenica je primila trojicu državnika kao goste predsjednika Tita.

Prvi je bio Dželal Bajar, predsjednik Republike Turske, koji je grad i, naravno, Željezaru posjetio 06. septembra 1954. godine.

Nakon njega, u Zenicu i u Željezaru, dolazi blizak Titov saradnik u formiranju Pokreta nesvrstanih, Džavaharlal Nehru, premijer Indije, 03. jula 1955. godine.

Godine 1966., datum nisam uspio pronaći, Zenicu je posjetio iranski šah Muhamed Reza Pahlavi, a šta drugo nego Željezaru.

Tito je u Zenicu dolazio preko 25 puta.

NEZAVISNA BOSNA I HERCEGOVINA
Pošto je imala status rezervnog glavnog grada nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, Zenica je bila domaćin nekoliko susreta na najvišem nivou. Svakako, najznačajnija državnička posjeta bila je ona Sulejmana Demirela, predsjednika Republike Turske, 21. jula 1995. godine. Tada se susreo sa predsjednikom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Alijom Izetbegovićem.

Nakon okončanja agresije i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, najznačajniji gost grada Zenica bila je Dajana, princeza od Velsa, 09. augusta 1997. godine.

Zenicu je, 22. aprila 2003. godine, posjetio tada novoimenovani premijer, a danas predsjednik Republike Turske, Redžep Tajip Erdoan. – hvala na informaciji Jasmin Imamovic

Iako je svjetski poznata glumica i rediteljka, nije u ovim kriterijima, no njen saputnik jest. Anđelina Džoli i, što je bitnije, u kontekstu ovog teksta, ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Vilijam Hejg, posjetili su Zenicu 28.03.2014. godine, u humanitarne svrhe. – hvala Harun Bošnjak

Ne smatram zaboravljenom, ali nije u rangu postavljenog zadatka posjeta Bulenta Arinča, zamjenika premijera Republike Turske, 20. februara 2013. godine, jer je u pitanju funkcija zamjenika premijera.

Ovdje nisam pomenuo Stjepana Mesića, jer u vrijeme posjeta, koliko mi je poznato, nije obnašao dužnost predsjednika Republike Hrvatske.

Ukoliko sam nešto propustio, bit će mi zadovoljstvo da me dopunite, a ukoliko sam pogriješio, da me ispravite, bez ikakve zle primisli.

Lista je napravljena u cilju otrgnuća od zaborava ovih velikih događaja u historiji našeg grada.

Afan Abazović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno