Info

Domaćinstva u RS-u počela dobijati pomoć EU, kada građani iz FBiH dolaze na red?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH je od EU dobila 70 miliona eura kako bi se osigurala pomoć stanovništvu za rješavanje energetskih izazova. Domaćinstva u bh. entitetu RS, već su počela dobijati ovu vrstu pomoći, dok građani u FBiH još čekaju prve uplate.

Novac se u RS-u počeo raspodjeljivati na osnovu javnog poziva. Napomenuto je da samo jedna osoba može dobiti pomoć samo po jednoj osnovi kako se ne bi desilo da dobije više novca po više osnova. Naznačeno je da to bio i uslov EU.

Ranije je saopšteno i da je uslov za dobijanje pomoći u RS-u, da ukupni prihodi domaćinstva nisu viši od polovine minimalne plate u RS-u, a koja iznosi 750 KM. Procjena je da će svaki korisnik, njih više od 60.000, dobiti po 537 KM.

Pomoć za dio korisnika je već isplaćena, a kako su najavili iz ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a, očekuje se da će se i naredne sedmice nastaviti isplata pomoći za potrošače koji će novac primiti posredstvom banaka ili poštanskom doznakom.

Kakva je situacija s FBiH?

Uprkos značajnom finansijskom iznosu koji je EU obezbijedila, ovi složeni procesi dodatno komplikuje proces raspodjele sredstava.

Pitanje raspodjele sredstava je osjetljivo i zahtijeva pažljivo planiranje kako bi se osigurala transparentnost, efikasnost i pravična raspodjela pomoći.

Federalno ministastvo rada i socijalne politike će zbog kompleksnosti ovog pitanja igrati ključnu ulogu u procesu raspodjele očekivane pomoći tokom nadolazeće jeseni. Naravno Vlada FBiH stoji iza cijele priče i ima jurisdikciju nad provedbom ovog pitanja.

Kada bi mogla početi isplata, da li postoje određene poteškoće i da li je suštinski problem što nemamo “socijalnu kartu” te tačan broj ljudi koji su u stanju socijalne potrebe, saznati ćemo uskoro kada će resorno ministarstvo održati sastanak s predstavnicima EU nakon čega će blagovremeno obavijestiti javnost o poduzetim koracima.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno