Info

Projekat Vlade ZDK i Grada Visoko: Izgradnja nove zgrade PŠ Goduša u završnoj fazi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izgradnja novog školskog objekta Područne škole “Goduša” JU Osnovne škole “Alija Nametak” Visoko ulazi u završnu fazu. Projekat je vrijedan oko 750.000 KM, a sredstva za realizaciju zajednički su osigurali Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Grad Visoko.

Izgradnja nove zgrade u dvorištu postojeće škole, sagrađene daleke 1965. godine, započeta je u decembru 2021. godine. Prva i druga faza projekta koštale su oko 500.000 KM, od čega je Vlada ZDK-a izdvojila 230.000 KM, a 270.000 KM je osigurao Grad Visoko.

Kako je za završetak zgrade bilo neophodno osigurati još 250.000 KM, Vlada ZDK je, na zahtjev Grada Visoko, na 33. sjednici održanoj 25. avgusta, odobrila još 150.000 KM, a ugovor je potpisan početkom ovog mjeseca u sjedištu Vlade, čime su se, uz dodatna sredstva lokalne zajednice od 100.000 KM, stvorili uslovi za završnu fazu radova.

-Vlada ZDK ovim projektom potvrđuje opredjeljenost za sufinansiranje infrastrukturnih projekata koji doprinose poboljšanju kvaliteta života u svim jedinicama lokalne samouprave našeg kantona – rekla je premijerka Amra Mehmedić.

Ovim sredstvima finansira se ugradnja fasade, vanjsko uređenje, ograda i rušenje stare škole, koje je već završeno. Useljenje u novu zgradu planirano je za kraj oktobra.

– Zahvaljujem se Vladi Zeničko-dobojskog kantona i Gradu Visoko što su osigurali sredstva i omogućili izgradnju moderne zgrade u kojoj će učenici i nastavnici imati najbolje uslove za boravak i odvijanje nastave. Nakon završetka objekta potrebno je osigurati sredstva za nabavku namještaja i mobilijara, a očekujemo da ćemo i u tom segmentu imati podršku resornog ministarstva – rekla je Amina Buza, direktorica OŠ “Alija Nametak” Buci Visoko.

Učenici PŠ “Goduša” nastavu trenutno pohađaju u centralnoj školi u Bucima, a prevoz učenika do završetka nove zgrade finansira Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno