Zabava

Dokumfest 2019 u znaku Zenica Bluesa, Orgazma, Kreslina i Indexa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Četvrti ”dokuMfest”, jedini bh. festival muzičkog dokumentarnog filma, održava se u Zenici, u čitaonici Gradske biblioteke i klubu Zona, od 9. do 13. 9, najavio je portal Glas.ba

U festivalskom programu će biti prikazani filmovi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije, sa žanrovski raznolikim pričama – od bluesa i metala do kantautorskog folk-rocka i hip hopa.

Pažnju publike sigurno će privući filmovi ”Pjevaj mi pjesmu” o Vladi Kreslinu, kultnom muzičaru rocka u Sloveniji, i ”Električni orgazam za ljude budućnosti”, dokumentarac Marije Vukić o grupi koja će uskoro obilježiti 40 godina svoje značajne uloge u rocku na ovim prostorima, a koji poslije nedavne premijere na beogradskom Beldocsu u Zenici počinje svoj festivalski život.

Ovogodišnji ”dokuMfest” će obilježiti i tri istaknuta trenutka.

Jedan je dokumentarac autorice Sanje Mlađenović ”Zenica blues: od Perviza do Arene”, priča o lokalnoj rock sceni od sredine 1960-ih i vremena koje je simbolično obilježio Perviz, jedna od prvih plesnih dvorana u gradu, do vremena današnjih, svih novih sastava i grandiozne koncertne Arene.

Naročitu vrijednost filma čini to da je prvi koji je nastao u lokalnoj produkciji, kao zajedničko ostvarenje organizatora festivala, Udruženja ”Zona muzike”, i Televizije Zenica, čime se počinje ostvarivati temeljni cilj ”dokuMfesta” da potiče domaće autore u žanru muzičkog dokumentarnog filma.

Vrlo poseban sadržaj ovogodišnjeg ”dokuMfesta” će biti noć posvećena Indexima. Redakcija dokumentarnog programa BHT1 već dvije godine radi na vrlo ambicioznom cjelovečernjem filmu o Indexima i njegovi autori, Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura, na zeničkom festivalu će prvi puta publici predstaviti detalje dokumetarca, uz projekciju probranih inserata.

Treći zanimljiv festivalski trenutak čini mali paket – projekcija jako zanimljivog kratkog filma ”Priče iza rime” sarajevske studentice Elme Fetić, u kojem autorica u uporednoj izmaštanoj i autentičnoj priči pokazuje da svaki mladi čovjek može ostvariti ono što jeste ostvario uzor svih repera, Frenkie, a potom će popularni tuzlanski muzičar, u druženju s publikom, predstaviti svoj autobiografski roman ”Koraci”.

Da će publika moći uživati u raznovrsnom programu, pokazuje ostali sadržaj zeničkog festivala: ”Od Lonjskog polja o Memphisa”, film Mire Dimića o međunarodnom Blues kampu Lonjsko polje), ”Dok nas glazba ne rastavi”, priča Anite Nadj o zagrebačkoj rock grupi Mnogi Drugi, ”Železne Stopinje” Denisa Brnčića o razvoju metal rocka u Sloveniji, ”Delta val” Damira Bašića, bubnjara nove sarajevske grupe Propeler, koji bend predstavlja u neobičnom projektu ‘jedan album – osam spotova – jedan film’, te ”Glasnije od oružja” Miroslava Sikavice, muzički dokumentarac koji intrigira već svojim naslovom.

Sastavni i vrijedan sadržaj ”dokuMfesta” i ove godine su promocije novih muzičkih knjiga koje su objavljene u našem regionu.

U okviru ovog programa će Krešimir Blažević, idejni tvorac zagrebačkog ”Rockmarka”, prve specijalizirane muzičke knjižare na Balkanu, predstaviti knjige ”Woodstock: Kako napraviti najveći festival na svijetu”, ”Dave Grohl – biografija: Nirvana, Foo Fighters i druge (ne)zgode”, ”Freddie Mercury – život, smrt i naslijeđe”, ”Štulić – biografija”, ”Život s Idi(j)otima” i ”Idoli i poslednji dan”, a sve će biti dostupne po promotivnim cijenama, dok je za domaću publiku svakako posebno zanimljiva fotomonografija ”Zenica blues: od Perviza do Arene”, po čijim motivima je snimljen ranije spomenuti dokumentarac.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno