Biznis

Dizelka u pogonu, ćiro u penziji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Rudniku mrkog uglja (RMU) “Zenica” danas je puštena u rad manevarska dizel lokomotiva, nabavljena sredstvima JP Elektroprivreda BiH, u okviru procesa dokapitalizacije Rudnika. Vrijednost investicije je 939.500 KM, bez PDV–a. Nova lokomotiva MDD 3-00 sa dva Caterpillar dizel motora CAT C6.6 ACERT, ukupne snage 300 kW, zamijenit će dosadašnju manevarsku parnu lokomotivu.

Manevarska dizel lokomotiva omogućit će pouzdaniji transport uglja, povećati kapacitet i stepen pouzdanosti tehnološkog procesa te smanjiti troškove i vrijeme održavanja.

Ukupna vrijednost realizovanih investicija JP Elektroprivreda BiH u RMU ¨Zenica¨ iznosi 23,5 miliona KM, od ukupno planiranih 25,5 miliona. Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju, govoreći o novim ulaganjima JP Elektroprivreda BiH u RMU ¨Zenica¨, izjavio je da su s ciljem unaprjeđenja uslova rada u zeničkom rudniku u narednom periodu planirana nova sredstava za radove u jami Raspotočje i nabavka širokog čela vrijednosti 19 miliona KM. S obzirom na to da je parna lokomotiva koja je do sada bila u funkciji, emitovala određenu količinu dimnih plinova, JP Elektroprivreda BiH uvažavajući potrebe RMU Zenica i zahtjeve lokalne zajednice, realizovala je nabavku dizel lokomotive, čime će biti smanjen negativan utjecaj na okolinu.

Esad Čivić, direktor RMU Zenica istakao je da će ova investicija za RMU Zenica imati puni značaj nakon nabavke i ugradnje širokog čela u jami Raspotočje kada se očekuje znatnije povećanje proizvodnje uglja. Proizvođač lokomotive je Express – Service OOD Bugarska, a isporučilac KATIRE BH d.o.o. Sarajevo.

Svečanosti u RMU Zenica prisustvovali su predstavnici JP Elektroprivreda BiH, RMU Zenica te zvaničnici Općine Zenica, saopćeno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno