Biznis

Ako je manje od 15 KM, nije pravi med!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako je Institut za intelektualno vlasništvo BiH još u julu 2014. godine službeno brendirao i zaštitio imena i porijeklo sedam vrsta hercegovačkog meda, iz hercegovačkih udruženja pčelara upozoravaju da se na domaćem tržištu i dalje prodaju patvorene vrste meda, koje stižu uglavnom iz uvoza, iako trgovci navode da se radi o pravom hercegovačkom.

Nisu ovlašteni

U Udruženju ističu kako, zbog nepostojanja laboratorija za analizu meda, nijedan pčelar iz Hercegovine još nije ovlašten da na tržištu plasira med pod markicom, odnosno certifikatom “Hercegovački med”, koji je izdao Institut.

Na pitanje kako građani mogu razlikovati pravi od krivotvorenog meda, Boras Kvesić, predsjednik Udruženja pčelara “Matica” Mostar, koje je nosilac prava na certifikat “Hercegovački med sa zaštićenim imenom i porijeklom”, ističe kako se na osnovu cijene proizvoda može znati o čemu se radi.

– Moj je savjet da prvo pogledaju cijenu, jer se kroz staklenku, na prvi pogled, ne može ništa zaključiti. Sve što se nudi ispod 15 KM je upitno. Tehnologija je toliko uznapredovala da ovi što prave patvorene proizvode, to rade savršeno da se ne može znati je li med pravi dok se staklenka ne otvori – ističe Kvesić.

Proći jeftinije

Zbog krize, građani gledaju da “prođu što jeftinije” tako da vrlo često u trgovačkim centrima ili pijacama uzimaju proizvode sumnjivog kvaliteta.

– Svaki kraj ima dovoljno pravih pčelara. Stoga je bolje i sigurnije uzimati med od onoga koga znaš nego na pijacama i slično. U Međugorju se, primjera radi, uz cestu prodaje “med” od šest, osam ili 10 KM, ali to nikako ne može biti pravi – kaže Kvesić.

Upis u registar 200 KM

Da bi dobili markicu “Hercegovački med”; pčelari trebaju podnijeti zahtjev Udruženju “Matica” za uzorkovanje i analizu kvaliteta meda, koja će se uskoro moći vršiti u laboratoriji mostarskog Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

– Ako odgovara Pravilniku o hercegovačkom medu, onda ide na upis u Institut i izdaje se markica. Analiza u laboratoriju koštat će manje od 50 KM, a upis u registar Instituta 200 KM i to vrijedi tri godine. Kontrola meda obavezna je svake godine – pojašnjava Kvesić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno