Biznis

Dizelka mijenja posljednjeg “ćiru” u Rudniku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon više decenija dima, prašine i čađi iz “ćire” u centru grada Zenice, ovih dana će posljednji rudarska lokomotiva pogonjena ugljem otići u istoriju, potvrđeno nam je u Rudniku mrkog uglja Zenica (RMU).

Naime, u Zenicu je stigla lani naručena manevarska dizel-lokomotiva, koja “šalje u istoriju” popularne “parnjače”. Proteklu deceniju, inače susjedi, Arcelor Mittal i Rudnik mrkog uglja Zenica zamijenili su sve svoje parne lokomotive dizel-pogonjenim, a posljadnja u nizu jučer je sklopljena u prostoru Radne zone “Zenica I”, nakon što je dopremljena na nekoliko kamiona, u dijelovima.

Kako je potvrdio glavni inžinjer za proizvodnju i pomoćnik tehničkog direktora RMU Zenica Merhun Arnaut, kompozicija vrijednosti nepunih milion KM nova je strateška investicija Rudnika, te će kroz vrijeme doprinjeti uštedi u pogonskom gorivu, brzini, ali i značajno doprinjeti zaštiti okoliša.

– “Manevarka”, kako je mi zovemo, služi za interni razvoz praznih i vagona sa ugljem između pogona Separacije u Staroj jami, Arcelor Mittala kao našeg velikog korisnika, te depoa Željeznice, koji se nalaze jedan uz drugi, rekao nam je Arnaut.

Očekuje se da nova “dizelka” profunkcioniše danas, a svečana ceremonija je zakazana za popodne.

 

ciro odlazi u istoriju zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno