Biznis

Vozila u FBIH stara od 17 do 20 godina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Starost automobila u Federaciji BiH /FBiH/ je oko 17 godina, autobusa oko 18 godina, a kamiona oko 20 godina, rekao je stručni saradnik za nadzor Instituta za privredni inženjering iz Zenice Semir Selimović.

On kaže da su u FBiH svaki treći automobil i svaki četvrti kamion stariji od 20 godina. Prema njegovim riječima, u FBiH je samo 4,7 odsto automobila staro od četiri do pet godina, dok je 30,69 odsto vozila staro od 10 do 14 godina. 

Selimović je rekao na konferenciji za novinare u Sarajevu da je u FBiH za osam godina tehnički pregled prošlo više od četiri miliona vozila, od čega prošle godine 631.508, dok je 2007. godine taj broj bio 391.387. Prema njegovim riječima, na tehničkim pregledima utvrđeno je da su na vozilima najčešće neispravne kočnice i točkovi.

Selimović je kao pozitivan primjer naveo odluku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da se djecu na ekskurzije ne mogu voziti autobusima starijim od 12 godina. On je istakao da ovlaštene službe zanemaruju potrebu da na vozilima, koja ne podliježu obavezi godišnje registracije, bude obavljen tehnički pregled.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno