Zenica

Grad Zenica i Fondacija Mozaik podržali devet projekata i tri mikrobiznisa mladih Zeničana

Grad Zenica i Fondacija Mozaik podržali devet projekata i tri mikrobiznisa mladih Zeničana – U Velikoj sali Grada Zenica danas je upriličeno potpisivanje Aneksa Memoranduma o saradnji između Grada Zenica i Fondacije Mozaik te ugovora između Fondacije Mozaik i predstavnika neformalnih grupa, kao i mikrobiznisa koji su odabrani po pozivu Omladinske banke za projekte i mikrobiznise.

Radi se o programu koji omogućava mladima da prepoznaju društvene probleme u svojim zajednicama i rješavaju ih kroz društvene projekte. Provodi se u 49 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Omladinska banka Zenica osnovana je 2019. godine, a počela je s radom ove godine na osnovu Memoranduma o saradnji između Grada Zenica i Fondacije Mozaik. U Omladinskoj banci Zenica uspostavljen je odbor koji broji deset članova.

Ugovori su potpisani sa predstavnicima devet neformalnih grupa i tri mikrobiznisa, a uručeni su im i čekovi za realizaciju projekata odnosno mikrobiznisa.

Maksimalni iznos podrške po projektu iznosi 1.500 KM, dok je maksimalna grant podrška mikrobiznisima mladih do 2.000 KM.

Korisnici sredstava su mladi uzrasta od 17 do 35 godina.

Grad Zenica i Fondacija Mozaik obavezali su se da će u naredne četiri godine za projekte i mikrobiznise mladih u Zenici osigurati sredstva u iznosu od 110.000,00 KM. 

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je izrazio zadovoljstvo što je došlo do saradnje sa Fondacijom Mozaik i osnivanja Omladinske banke u Zenici.

Ponosan sam što smo u protekle tri i po godine oživjeli Zenicu u poduzetničkom smislu. Zenica se u prošlim vremenima oslanjala na velike kompanije teške industrije i nije bilo poduzetničkog duha. Gradska uprava Zenice na čelu sa mnom uložila je ogromna sredstva za poticaje i podršku razvoju privrede. Različitim programima nastojali smo inicirati ideje naših sugrađana da pokrenu vlastite biznise“, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Također, dodao je: “Raduje me što je zainteresovanost po pozivu Omladinske banke za projekte i mikrobiznise nadmašila očekivanja. Da bi podržali sve projekte i mikrobiznise koji su prošli sve faze eliminacije u saradnji sa Fondacijom Mozaik obezbijedili smo i dodatna finansijska sredstva“.   

Direktor Programa Omladinske banke Fondacije Mozaik Željko Pauković je istakao kako je u 2020. godini kroz Program Omladinske banke podržano 454 projekta neformalnih grupa mladih u BiH ukupne vrijednosti oko 980.000 KM, te 55 mikrobiznisa vrijednosti oko 120.000 KM.

Naveo je da odluku o tome koji će projekti neformalnih grupa i mikrobiznisi biti podržani donose upravo mladi koji su članovi odbora Omladinske banke.

Ukupna vrijednost projekata odabranih za finasiranje u Zenici je oko 23.000 KM. Realizacija projekata počinje od 15. juna do 15. septembra tekuće godine.

Sredstvima odobrenim za tri mikrobiznisa omogućeno je otvaranje tri nova radna mjesta.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem