Kultura

Dijana Muminović u tajne fotografije uvela 40 Zeničana i Zeničanki

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prigodnom izložbom radova u holu i svečanom ceremonijom dodjele certifikata polaznicima te zahvalnica zaslužnim pojedincima i kolektivima, Škola fotografije Zenica ozvaničila je kraj obuke za 40 polaznika kursa fotografije.

Školu je vodila predsjednica istoimenog udruženja, nagrađivana bosanskohercegovačko-američka dokumentarna fotografkinja, magistrica vizuelnih komunikacija Dijana Muminović. Ona je, između ostalih, imala izložbe u američkom Kongresu i italijanskom Senatu.

-Mi nismo znali kako i dokle da traju naši časovi, jer kada sam pokrenula naš program, jednostavno, rodila se velika želja da on postoji. Ljudi su samo dolazili i priključivali se našoj školi, tako da nešto što je trajalo šest mjeseci, trajalo je skoro dvije godine – kaže Muminović.

Dodaje kako su i tokom pandemije koronavirusa imali potrebu da se kreativno izražavaju te su nastavili održavati časove kursa fotografije.

Diploma koju su dobili polaznici kursa, kako navodi, trebala bi da znači “neki uvid saradnje i povjerenja“ u njihovom radu s udruženjima, organizacijama i privrednim subjektima. Ponosna je, kaže, što je najmlađa polaznica imala 11, a najstarija 76 godina.

-O tome volim da govorim, što smo sa našom školom fotografije doslovno zgazili predsrasude. Na časove su dolazili i stariji i mlađi. I majke sa svojim kćerkama. Dolazila je i nena sa svojom unukom…Svi smo bili izmješani, jer smo svi imali želju da predstavimo naš grad i našu državu u najboljem svjetlu, kroz fotografije – podvukla je Muminović.

Nakon što je završila školovanje u Americi te u svom rodnom gradu završila i projekt Škole fotografije, plan za naredni period je otvaranje i Centra za fotografiju Zenica, kao i organizacija novih kruseva.

-Nadam se da ćemo otvoriti nove časove, kao što su fotonovinarstvo, fototerapija, koja znači fotografije za unapređenje mentalnog zdravlja te časove fotografije za gluhe i nagluhe – najavljuje ona.

Književnik i direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević kazao je kako je ovo jedina škola za učenje fotografije u Bosni i Hercegovini za osobe svih dobi i svih spolova.

-Ja bih je, zbog njenog nastojanja da pomogne ljudima kroz medij u kojem djeluje – fotografijom, zbog njene skromnosti i zbog njenog djetinjeg duha, uporedio s Malim princom – kazao je Jašarević.

Navodi kako se radi o autorki koja, u posljednjih desetak godina, fotografijom priča priče o imigraciji, ljudskim pravima, posljedicama i ljudima u BiH te da se jedna od njenih fotografija koju je snimila u Srebrenici, nalazi i na naslovnici knjige “Naša tijela, njihova ratišta“ (Our bodies, Their Battlefields) britanske autorke Christine Lamb.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno