Kultura

Pozorišna poslastica za 70. rođendan DOL scene Zeničkog pozorišta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pozorišna poslastica za 70. rođendan DOL scene Zeničkog pozorišta – Povodom proslave 70. rođendana Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će upriličen trodnevni program za djecu i omladinu u prostorijama Zeničkog pozorišta.

U subotu, 23. januara u 18 sati će biti izvedena predstava „Talas hladnog vremena“ nastala prema tekstu Čarlsa Veja, u režiji Miroljuba Mijatovića i u produkciji DOL scene Zeničkog pozorišta. Kako ističe reditelj, „’Talas hladnog vremena’ je dramski tekst o tišini koja je zavladala u selima. Na osnovu njega, gradili smo predstavu koja će govoriti o kulturi. O potrebi za umjetnošću koja nam sugeriše načine na koje možemo izraziti svoja osjećanja. O našim precima, o našim korijenima, o životu na selu. U ne tako dalekoj prošlosti na selu je radio veliki broj ljudi. I živio od poljoprivrede. U posljednje vrijeme, ekonomske promjene u društvu dovele su do toga da je briga o poljoprivrednim imanjima, seoskim farmama, spala na jednu ili dvije osobe, najčešće starije, i onemoćale. Mnoge su farme postale izolovana mjesta. A nekada je na njima vrvjelo od života… Kultura ruralnih područja je bila živa, disala punim plućima. U našoj predstavi, jedna djevojčica, Holi, i njen „imaginarni prijatelj“, Tomos Trikmen, kreću u akciju obnove seoske kulture. Njihova nastojanja i istrajnost u nakani, vratila su stanovnicima farme, naročito njenim mrzovoljnim vlasnicima izgubljenu komunikativnost i duhovno zdravlje.“ U predstavi igraju: Ermina Nišić, Adem Smailhodžić, Adna Hasanić i Anđela Ilić. Kostimografiju, scenografiju i izradu lutaka potpisuju Ena i Mensur Begičević.

Dan kasnije, 24. januara u 18 sati će biti odigrana predstava „Most“, nastala prema tekstu Jetona Neziraja, u režiji Miroljuba Mijatovića i Ermine Nišić i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava „Most“ je namijenjena omladini i na scenu donosi balkansku verziju „Romea i Julije“ okupljenu oko jednog mosta i dva posvađana sela. U predstavi igraju članice i članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene: Adna Čolić, Ema Duraković, Sara Džanić, Armen Hodžić, Zaim Ibrahimagić, Ana-Marija Jurić, Ajna Kadrić, Dea Kalinić, Harun Milak, Mak Nizamić, Uma Nizamić, Lorena Palavra, Amina Salihović, Evhad Sivac, Lajla Šarić. Koreografiju predstave potpisuje Semir Šerić.

U ponedjeljak, 25. januara  u 18 sati na rođendan Dječije, omladinske i lutkarske scene zeničkog BNP-a, bit će odigrana gostujuća predstava „Tobija“, nastala prema tekstu Zdeneka Floriana, u režiji Marija Drmaća i u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo. „Tobija“ je priča o malom jazavčaru koji, nezadovoljan svojim izgledom ide u zološki vrt da bi tražio savjete od ostalih životinja. Kad pokuša sastaviti novo biće po savjetu egocentričnih savjetnika (životinja koje je posjetio), shvaća da mu je ipak najbolje ostati jazavčar Tobija. U predstavi igraju Belma Lizde-Kurt i Mario Drmać.

Sadašnja Dječija, omladinska i lutkarska scena Zeničkog pozorišta je osnovana 25. januara 1951. pod nazivom Pionirsko pozorište, koje je zvanično počelo sa radom svečanom premijernom izvedbom predstave „Dugonja, Trbonja i Vidonja“ prema tekstu Mladena Sirole, a u režiji Franje Bičanića. Pionirsko pozorište će biti preimenovano 1978. godine u Dječiju scenu, a 1998. godine u Dječiju i omladinsku scenu da bi, konačno, od sredine 2005, godine djelovalo pod današnjim imenom – Dječija, omladinska i lutkarska scena.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno