Info

Hrle: Građani BiH ne trebaju putovati u Jemen

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Građani Bosne i Hercegovine ne trebaju putovati u Jemen, izjavio je ambasador Bosne i Hercegovine u Saudijskoj Arabiji, stalni predstavnik BiH pri Organizaciji islamske konferencije (OIC) i nerezidentni ambasador u Omanu i Jemenu Haris Hrle.

Ponavljajući službeni stav i upozorenje Ministarstva vanjskih poslova BiH, Hrle je dodao da je glavni dio evakuacije iz Jemena završen tiho i uspješno.

“Evakuacija se u osnovi vršila na tri načina, zavisno od mjesta gdje su se naši državljani nalazili. Iz glavnog grada Sane evakuacija se uglavnom obavljala avionima, uz značajnu pomoć Ambasade Rusije i Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Iz priobalnih gradova, prije svega Adena, evakuacija je vršena uz pomoć evropskih i brodova Koalicije. Ipak, glavni dio naših državljana evakuiran je kopnenim putem prema Saudijskoj Arabiji”, izjavio je ambasador Hrle za Fenu.

Iskoristio je priliku i zahvalio civilnim, vojnim i policijskim snagama Saudijske Arabije na granici s Jemenom koji su uvažavali sve pismene i usmene garancije Ambasade i time omogućavali nesmetano napuštanje zone ratnih djejstava našim državljanima. Dio osoblja Ambasade je bio pod instrukcijom da u slučaju potrebe službenim vozilima krene prema granici s Jemenom i olakša napuštanje ratne zone, ali za tim nije bilo potrebe budući da je svaki dokument Ambasade izdat u postupku evakuacije, čak i u kopiji, bio prihvaćan od saudijskih vlasti.

Hrle ističe da su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i nadležne službe MVP-a bile upoznate o evakuacionim aktivnostima.

“Ministar je pozitivno odgovorao na sugestije koje su stizale iz Ambasade i time davao neposrednu podršku tokom evakuacionog djelovanja. Ministar je također odobrio aktivnosti u pravcu pružanja konkretne pomoći evakuiranim osobama, od kojih su većina bila malodobna djeca”, rekao je Hrle.

Ističe da se u Jemenu trenutno nalazi manje od deset državljana BiH, zaposlenih kao inženjeri i tehničari na naftnim postrojenjima ili kao ljekari u gradskim bolnicama u Sani i Adenu. Oni ne traže evakuaciju, ali su u kontaktu s Ambasadom.

Na pitanje kakva je preporuka za naše državljane u vezi s putovanjem u Saudijsku Arabiju, Hrle ističe da je potrebno pridržavati se svih upozorenja vezano za utvrđena pravila i običaje.

“Naši državljani koji dolaze u Meku i Medinu s vizom za umru ne mogu napuštati taj dio Saudijske Arabije, odnosno viza važi samo za područje svetih mjesta. Prije putovanja potrebno je raspitati se o svim elementima putovanja, od potrebnih vakcinacija do općih i aktuelnih uslova u zemlji”, pojasnio je ambasador.

Svaki mjesec na području Meke i Medine boravi više desetaka naših državljana, među kojima su i oni koji imaju dvojno državljanstvo, ali se u slučaju potrebe, po pravilu, pozivaju na bosanskohercegovačko, te manji broj državljana Srbije kojima Ambasada, u skladu s potpisanim Sporazumom o konzularnoj pomoći, također pruža usluge konzularne zaštite.

Ambasador Hrle nije bio voljan govoriti o aktuelnoj političkoj situaciji na Bliskom istoku, odnosno šta se trenutno zbiva i šta se može očekivati u turbulentnom i zapaljivom bliskoistočnom regionu.

“Bliski istok se, slikovito kazano, širi, a širi se i Evropska unija. Mjesto susreta dviju moćnih političkih i kulturnih centrifuga, jedne mehanički vođene i uređene, a druge haotično ekspanzivne, te njihovi viralni i aktivirani rukavci, predstavljaće široko polje za ponovno traženje srednjeg puta. Susret je za mene kao Evropljanina već sada veoma impresivan, ali i u datim okolnostima vrlo neinspirativan. Nadam se da će doći do svjesnog i racionalnog, proračunatog smanjenja broja obrtaja. Ovo što se dešava na uslovno kazano tromeđi kontinenata – Evrope, Azije i Afrike, svakako nije projektirani sukob civilizacija. To nije ni na Bliskom istoku, a ni u Evropi nakon aneksije Krima. Na radost mnogih, ali i, nažalost, istog tolikog broja drugih. Potraga za sredinom se nastavlja”, izjavio je u razgovoru za Fenu ambasador Bosne i Hercegovine u Saudijskoj Arabiji, stalni predstavnik BiH pri Organizaciji islamske konferencije (OIC) i nerezidentni ambasador u Omanu i Jemenu Haris Hrle.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno