Info

Dezorganizacija zdravstva u FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uz Svjetski dan bolesnika LISTE ČEKANJA PREDUGE-ZDRAVSTVO U KOLAPSU – Na neto proteklom Svjetskom danu bolesnika, u Federaciji su objavljeni frapantni podaci o stotinama miliona gubitaka u svim velikim bolnicama. Uz navedeno, po izvještaju Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, BiH je očekivano po kvaliteti zdravstbene zaštite na posljednjem mjestu u Evropi. Ništa neobično, ali je još gore saznanje što bolesnici u BiH na razne preglede čekaju dugo i predugo, pa otuda potpuna slika o dezorganizaciji jedne od najvažnijih djelatnosti za stanovništvo.

I dok druge države, pa i one iz našeg okruženja pokušavaju da bar ublaže navedeni problem, podobne partijske kadrove u ministarstvima zdravlja i velikim zdravstvenim centrima apsoliutno ne interesira vrlo akutan problem dugog čekanja građana na ljekarske preglede, koji se za neke i kobno završavaju. Građani se s pravom pitaju kako da našim zdravstvom rukovode nekompetentni ljudi koji znaju nekontrolisano trošiti sredstva, a ne uiniti nikakav pomak da se stanje u zdravstvu bar pokrene na bolje.
Očito je da u šumi ministarstava koje imamo u zdravstvu, niko se ne bavi poslom koji mu je propisan, a pokazalo se da dupliranje administracije u zdravstvu i samo doprinosi ovakvom stanju.
U Fondaciji „Sanela Redžepagić“ smatramo da entitetske vlade i kantoni u Federaciji moraju pod hitno na dnevni red staviti kolaps zdravstvenog sistema s posebnim akcentom na kvalitet rada i neprijatnostima kojima su građani izloženi čekajući na neke od životno važnih zdravstvenih usluga.

Koordinatorica Fondacije Edina Borovina

Predsjednik Fondacije Safet Redžepagić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno