Info

U BIH se još traga za 8.000 osoba

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šef Programa Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) za zapadni Balkan Metju Holidej (Matthew Holiday) rekao je da je “u oružanim sukobima u Bosni i Hercegovini (BiH) nestalo 31.500 osoba”, dodajući da ih je do sada identifikovano 23.000.
“U BiH je pronađeno i identifikovano oko 70 odsto od ukupnog broja nestalih lica u ratnim sukobima od 1992. do 1995. godine. Nijedna druga poratna zemlja nije postigla takav uspjeh u rješavanju pitanja nestalih lica”, rekao je Holidej novinarima u Banjaluci na prezentaciji publikacije o nestalim licima u BiH.
On je kazao da su posmrtni ostaci 8.192 lica identifikovani na osnovu klasičnih metoda, a da je 14.792 lica identifikovano na osnovu DNK analize.
“U BiH još se traga za 8.000 lica, što znači da su aktivnosti ICMP-a i partnerskih organizacija u ovoj zemlji daleko od kraja. Analizom centralne evidencije nestalih lica nije utvrđena značajnija razlika u stopi identifikacija u Federaciji BiH (FBiH) – 74,83 odsto i Republici Srpskoj (RS) – 72,18 odsto, niti bilo kakva diskrimincija u ovom procesu”, dodao je Holidej.
On je istakao da je “BiH jedina zemlja u kojoj su ekshumirane hiljade skrivenih grobnica”.
“BiH mora ostati aktivna u procesu pronalaženja preostalih 8.000 lica i treba da u potpunosti primjeni Zakon o nestalim licima. Takođe, BiH treba istražiti nove mogućnosti pronalaženja grobnica, uključujući upotrebu zračnih i satelitskih snimaka”, rekao je Holidej.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno