Info

Dan Armije RBiH u ZDK obilježen defileom, odavanjem počasti i svečanom akademijom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralna svečanost povodom 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine za Zeničko-dobojski kanton održana je u Visokom u organizaciji Jedinstvene organizacije boraca “Unija veterana” Zeničko-dobojskog kantona, a pod pokroviteljstvom Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva za boračka pitanja te Grada Visoko.

Upriličen je defile ratnih jedinica ulicama Visokog, polaganje cvijeća i odavanje počasti na šehidskim spomen obilježijima te spomeniku palim borcima NOB-a, a potom je održana svečana akademija uz prisustvo predstavnika društvenog, političkog i vjerskog života, branilačke populacije i građana.

Čestitke povodom Dana Armije RBiH uputio je premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić koji je rekao da je priča o Armiji RBiH priča o multietničnosti, herojskom otporu agresiji, žilavosti naroda i borbi najvećih sinova za ljudske i civilizacijske vrijednosti.

– Formiranje Armije RBiH 15. aprila i osnivanje Trećeg korpusa, 1. decembra 1992. godine su zasigurno dva najznačajnjija datuma u novijoj historiji nas koji živimo u ovom dijelu BiH. Pripadnike Armije RBiH prati čast koju su sačuvali u najtežim okolnostima, kada je nad narodom vršen genocid kao najteži oblik zločina iz međunarodnog humanitarnog prava – rekao je premijer Pivić.

 

Izrazio je zadovoljstvo što su u programu akademije učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Visokog, koji, kako je rekao, trebaju nastaviti njegovati kulturu sjećanja te poštovati žrtvu i herojski otpor branilaca.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica rekao je da je formiranje Armije RBiH bio izraz odgovornosti, patriotske i političke zrelosti te političko i patriotsko opredjeljenje njenih građana i naroda.

– Bh. patriote su se časno borile i imale časne komandante. Branili smo se od onih koji su htjeli da unište našu državu i narode koji ovdje žive, a zahvaljujući vama u tome nisu uspjeli. Imamo državu, slobodu, a narodi žive zajedno u jedinoj nam BiH – rekao je Sirovica.

U ime grada domaćina prisutne je pozdravio gradonačelnik Visokog Mirza Ganić, a o značaju formiranja Armije RBiH govorili su penzionisani general Vahid Karavelić, predsjednik JOB Unija veterana ZDK Vernest Karzić te predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Grada Visoko Ferid Provalić.

Press služba ZDKStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno