Biznis Info

Digitalna transformacija SMEs u prerađivačkoj industriji ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Univerzitet u Zenici je započeo sa implementacijom projekta „Digitalna transformacija SMEs u prerađivačkoj industriji ZDK“, koji podrazumijeva realizaciju posebno dizajniranih projektnih aktivnosti iz područja digitalizacije, inovacija i R&D umrežavanja poslovne i akademske zajednice.

Očekivani rezultati implementacije projekta su kreiranje 7 novih radnih mjesta (od toga 3 žena i 3 mladih), rast ukupnog prihoda pilot kompanija za 5%, razvoj i implementacija 1 novog inovativnog proizvoda za korištenje obnovljivih izvora energije, razvoj i implementacija 1 novog digitalnog rješenja u proizvodnji, sprovođenje 7 specijaliziranih programa obuka i povećanje stepena kompetencija, znanja i vještina radne snage na području ZDK, te uspostavljanje funkcionalnog modela organizacije dualnog obrazovanja na području ZDK, kao i uspostavljanje 3 međunarodna R&D partnerstva saradnje, transfera znanja i primjenjivih praksi između akademske i poslovne zajednice.

Projekat traje 10 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi 138.584,00 EUR, od čega 97.584,00 EUR sufinansiraju Evropska Unija i Vlada SR Njemačke kroz projekat „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSMEs.“ Nosilac projektnih aktivnosti je Univerzitet u Zenici u saradnji sa Privrednom komorom Zeničko-dobojskog kantona, Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu i Fakultetom inžinjerskih nauka u Kragujevcu, te 7 pilot kompanija: STEEL Company d.o.o. Jelah-Tešanj; Kopić Pro Fab-KPF d.o.o. Tešanj; SSAM PLAST d.o.o. Jelah-Tešanj; Metal Land d.o.o. Doboj Jug; Prima Commerce d.o.o. Zenica; KPM – BH Metal and Plastics Processing Centre d.o.o. Tešanj i Kalim Profil Ltd. Tešanj.

Projekat „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini / EU4DigitalSME”, sufinansiraju Evropska unija (EU) i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ). Projekat implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a usmjeren je na stvaranje poticajnog okruženja za mala i srednja poduzeća u cilju uspješne digitalne i inovacijske transformacije, te u svrhu sveobuhvatnog unapređenja tzv. ekosistema za inovacije i digitalizaciju u Bosni i Hercegovini. Za više informacija o projektu posjetite: www.eu4digitalsme.ba.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno