Info

CIK BiH: spajanje izbora

Za spajanje lokalnih i općih izbora u BiH neophodna izmjena ustava i zakona
Za spajanje lokalnih i općih izbora u BiH neophodna izmjena ustava i zakona

CIK BiH: Za spajanje lokalnih i općih izbora u BiH neophodna izmjena ustava i zakona- Da bi došlo do spajanja lokalnih i općih izbora u Bosni i Hercegovini neophodno je izmijeniti ustavna, te cijeli set zakonskih rješenja na skoro svim nivoima vlasti u zemlji, naveli su danas iz Centralne izborne komisije BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

O takvom prijedlogu, CIK-u još uvijek nije dostavljan nikakav zvaničan stav bilo koje institucije, istakao je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić.

Prema njegovim riječima, odluku o spajanju, odnosno odgađanju izbora prije svega mora potvrditi Parlamentarna skupština BiH.

“Ono što mi kao kao institucija za provođenje izbora moramo i trebamo uraditi ukoliko eventualno dođe do takvih izmjena i dopuna, jeste da smo dužni provesti odluke Parlamentarne skupštine BiH. Kao ravnici i legalisti, moramo reći da bi za jednu takvu odluku trebali izmijeniti Ustav Federacije BiH, određenih zakona u bh. entitetu Republike Srpske, te određenih kantonalnih zakona koja tretiraju pitanja trajanja mandata i načina izbora i statusa jedinica lokalne samouprave”, kazao je Šantić.

Naglasio je da će se CIK BiH prema eventualnom prijedlogu spajanja izbora odrediti kada takav prijedlog dostavi nadležna institucija.

“Ukoliko neko misli da može u ovom vremenu to uraditi i posložiti, ako mi dobijemo bilo kakva rješenja, postupat ćemo onako kako će biti. Ne mogu prejudicirati, odluka je na drugim organima pa ćemo se prema tome i odrediti”, poručio je Šantić.

novi.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem