Info

Vožnja automobila sa ljetnim gumama

Zašto je opasno zimi voziti automobil s ljetnim gumama
Zašto je opasno zimi voziti automobil s ljetnim gumama?
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vožnja automobila sa ljetnim gumama- Zimski pneumatici su kod nas obavezni ali neki vozači i dalje „tjeraju vodu na svoj mlin“ koristeći ljetne gume i u zimskom razdoblju. Saznajte zašto je to opasno i kakva je razlika između ljetnih i zimskih pneumatika. Vozači misle ako nema snijega na kolovozu dobre su i ljetne gume, a da li je to baš tako?

Proklizavanje i gubitak kontrole nad automobilom u zimskim uvjetima vožnje moguće je izbjeći samo ako se na automobilu nalaze zimske gume.

U dvije trećine slučajeva, uzroci prometnih nesreća koje se dogode zimi, izravno ili neizravno, uključujući i padavine na prometnicama, su loši pneumatici. Pravo vrijeme za montiranje zimskih pneumatika je sada, ukoliko do sada to još niste učinili, nadamo se da će vas ovaj tekst na to ohrabriti i pojasniti kako je ulaganje u zimske gume više od troška, već ulaganje u vašu i sigurnost vaše obitelji koja ne bi trebala imati cijenu.

Čak ni tzv. All-Terrain gume nisu adekvatne za snijeg i led. Pri temperaturama nižim od 7 stupnjeva jedino pravo riješenje za potpunu sigurnost su zimski pneumatici, bez obzira ima li na prometnici leda i snijega ili je cesta suha.

Na zaleđenoj cesti, utori moderne zimske gume osiguravaju sigurnu vožnju, dok je ljetna guma u potpunosti neupotrebljiva i opasna za vožnju.

U Hrvatskoj više nije moguće proći tehnički pregled sa neispravnim i opasnim vozilom. Ispravni automobili su srećom u većini, a oni sa novim zimskim pneumaticima i dalje predstavljaju rijetkost, a ne pravilo. Polovne gume se ipak u Hrvatskoj prodaju i montiraju. Može li se tome stati na kraj?

Autor teksta je urednik sajtova najboljiauto.com i testoviautomobila.rs
Razloga za alarmantan broj poginulih na našim cestama, posebice tijekom zimskih mjeseci, ima mnogo. Glavni razlog je nedovoljno razvijena svijest vozača.

Trijezan vozač sa lošim gumama je jednako opasan kao i alkoholičar za volanom. Automobil je jako opasna „igračka“ koja je daleko opasnija od vatrenog oružja, te je godišnje uzrokom smrti znatno većeg broja osoba.

Na kraju, krivi su i mediji koji ne posvećuju dovoljno pažnje ovoj temi i ne informiraju vozače na pravi način o tome kolikoj se opasnosti izlažu vozeći zimi sa ljetnim pneumaticima. U Hrvatskoj je nažalost za veliki broj ljudi nabavka kvalitetnih, novih zimskih pneumatika luksuz.

Ljetnja guma je po snijegu neupotrebljiva
Voziti sa ljetnim pneumaticima zimi je kao da upravljate automobilom koji ima gume bez utora, pa i gore od toga.

Kroz protekla dva desetljeća industrija pneumatika je toliko napredovala da su zimske gume postale upotrebljive tijekom cijele godine, štoviše postale su čak i tiše od nekih ljetnih guma.

Konkurencija je učinila svoje. Kvaliteta pneumatika se toliko poboljšala da neki proizvođaći nude zimske gume s kojima je potpuno sigurno voziti i preko 240 km/h. Potrošnja goriva se uglavnom ne povećava zbog montiranja zimske „obuće“, a ako se to i dogodi, razlog tome je temperatura zraka zbog koje je motoru potrebno mnogo više vremena da postigne optimalnu radnu temperaturu.

Osnovna razlika između ljetnih i zimskih guma je u „šarama“ odnosno utorima kojih ima pet puta više nego na ljetnim pneumaticima. Bitna razlika je isto tako i u „smjesi“ od koje se guma pravi te u „kosturu“ gume koji se radi od različitih kompozitnih materijala.

Najveća prednost zimske gume je, što nije potrebno posebno napomenuti, na snijegu. Međutim, podatak da zimske gume imaju četiri puta bolji kontakt sa snježnom podlogom je više nego iznenađujuć. Ovaj podatak odnosi se na vrhunske pneumatike, ali čak i najpovoljnije zimske gume bilo kojeg svjetskog proizvođača omogućavaju barem 3,5 puta bolji kontakt sa podlogom nego ljetna guma.

Zimski pneumatici čak i na suhom asfaltu imaju svoje prednosti. Ako je temperatura ispod 7 ºC zimske gume na kompleksnim tekstovima daju bolje rezultate od ljetnih guma. Naime, mekša smjesa zimskih guma na niskim temperaturama još više dolazi do izražaja i pruža znatno bolji kontakt sa cestom.

Što se leda tiče, nepotrebno je uopće govoriti i pisati o performansama ljetnih guma na ledu, ako ste u prošlosti doživjeli okretanje po ledu zbog toga što su naši vrijedni cestari „besprijekorno“ očistili cestu, možda je mudrije da ove zimske sezone ipak montirate zimske pneumatike.

Najbolje je imati set zimskih i set ljetnih pneumatika.

Zimska guma četiri puta bolja
Zimska guma pruža četiri puta bolji kontakt pneumatik–snijeg, nego ljetna guma. Šum kotrljanja čak može biti i manji kod vrhunskih zimskih pneumatika, što znači da je buka u kabini manja.

Kod kupovine zimskih pneumatika najbolje je kupiti sve četiri zimske gume, budući da postavljanje zimskih guma samo na pogonsku osovinu nije najbolje riješenje. Samo potpuno „obućen“ automobil pruža maksimalnu sigurnost.

Zimske pneumatike, kao i ljetne, treba mjenjati svakih dvije – tri godine (u tom razdoblju daju svoj maksimum), budući da oni nakon toga gube svoju elastičnost (proverite DOT pre kupovine, na njemu stoji kad je guma proizvedena, nemojte kupiti ako je predugo stajala u radnji). Iz tog razloga savjetujemo kako nikada ne treba kupovati polovne gume, jer ste sa tom kupovinom na korak od prometne nesreće, koja može biti smrtonosna za vas i one koje volite.

Zbog svega navedenog, dobro razmislite hoćete li svoj novac uložiti u nove aluminijske naplatke, moćno ozvučenje, novi CD player ili set zimskih pneumatika. Odluka je samo na vama. Možete menjati pneumatike i na pet godina, ali samo ako ste dobro čuvali i održavali. Jer pneumatik pamti svako penjanje na kolnik, a to prave minimalne, ali bitne deformacije, kada niste dovoljno nježni. Nemojte molim vas štedeti na gumama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno