Info

Cijeli autoput gotov do 2020. godine

Jasmin Bučo, direktor Autocesta FBiH
Jasmin Bučo, direktor Autocesta FBiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Cijeli autoput gotov do 2020. godine- Zahvaljujući kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja su dogovorena na Investicijskoj konferenciji u Londonu, bit će omogućena izgradnja još 84 kilometra autoputa na Koridoru Vc kazao je za Faktor Jasmin Bučo, direktor Javnog preduzeća Autoceste FBiH.

– Već smo poslali zahtjev prema Vladi FBiH za sklapanje sporazuma od 36 miliona eura (oko 70 miliona KM) za sredstva EBRD-a, koja će biti iskorištena za zatvaranje finansijske konstrukcije za izgradnju Zeničke zaobilaznice, dužine oko 10 kilometara. Time ćemo moći staviti u funkciju i ranije odobrena sredstva od OPEC-a, u vrijednosti od 60 miliona eura (oko 120 miliona KM), te ćemo moći potpisati ugovor o izgradnji. Osim toga, uskoro ćemo pokrenuti postupak za odobravanje još 40 miliona eura (oko 80 miliona KM), čime ćemo zatvoriti finansijsku konstrukciju za dionicu Odžak – Svilaj. Ovdje se radi o sredstvima namijenjenim za ovu godinu i ona će biti operativna početkom 2017. – pojasnio je Bučo.

Prema njegovim riječima, u naredne tri godine bit će upućeni kreditni zahtjevi za po još 70 miliona eura (oko 140 miliona KM) godišnje. Naredna tranša kredita trebala bi biti operativna sredinom naredne godine i bit će iskorištena za dionicu Mostar Jug – Buna. Ovome treba dodati i dionice Buna – Počitelj i Počitelj Međugorje, za koje su već obezbijeđena sredstva, tako da bi na južnom dijelu Koridora Vc bila otvorena gradnja oko 30 kilometara autoputa. Ostale dvije godišnje tranše bi bile iskorištene za dionice Žepče – Zenica i Konjic – Mostar Sjever, duge po oko 20 kilometara.

Učešće EIB-a i OPEC-a

Bučo posebno ističe da je sastanak u Londonu predstavljao finalizaciju intenzivnih pregovora koji su vođeni sa predstavnicima EBRD-a u protekla dva mjeseca, tako da je naša delegacija u britansku prijestonicu došla sa spremnim konkretnim projektima.

– Zahvaljujući dogovoru sa EBRD-om i druge finansijske institucije su spremne da učestvuju u finansiranju naših projekata. Tako od Evropske investicijske banke očekujemo još 200 miliona eura (oko 400 miliona maraka), a od OPEC-a i drugih finansijskih institucija još 100 miliona eura (oko 200 miliona maraka). Osim toga, započet ćemo pregovore i sa takozvanim „exim“ bankama dražava koje ih imaju. To su banke namijenjene za podršku izvozu i do sada nismo koristili ovaj izvor finansiranja. Računamo da ćemo i od ovih banaka moći obezbijediti dodatnih 300 miliona eura (oko 600 miliona KM), čime bismo u potpunosti zatvorili finansijsku konstrukciju spomenutih dionica koje namjeravamo graditi – istakao je Bučo.

Posebno je naglasio da se svi ovi krediti neće finansirati iz budžeta, nego da su sredstva za servisiranje ovih dugova obezbijeđena od povećanja akciza.

– Kada stupi na snagu odluka o akcizama na gorivo koje će biti namijenjene izgradnji autoputeva, naša kreditna sposobnost će iznositi oko 2,6 milijardi maraka. Ranije smo se već zadužili 800 milionaKM, a preostalih oko 1,8 milijardi će iznositi krediti od EBRD-a, EIB-a, OPEC-a i „exim“ banaka – dodao je direktor Autocesta FBiH.

Završetak Koridora VC

Drugi značajan rezultat razgovora sa čelnicima EBRD-a je iskazana spremnost da se pojave kao garant prilikom sklapanja sporazuma o koncesionom modelu izgradnje Koridora VC.

– Da bi nastavili izgradnju autoputa bit će neophodno u praksu uvesti izgradnju putem koncesija ili javno privatnog partnerstva sa privatnim kompanijama. Problem je što je kapital namijenjen za BiH jako skup. Zahvaljujući garancijama koje bude davao EBRD, banke će privatnim kompanijama koje budu učestvovale u ovakvom modelu gradnje Koridora Vc moći davati kredite pod prihvatljivim uslovima, odnosno sa kamatom od tri do četiri posto. Na ovaj način namjeravamo graditi dionicu Doboj – Žepče, te brzu cestu Lašva – Travnik – napomenuo je Bučo.

Ako bi se realizovali svi ovi planovi, do 2020. godine bi bio izgrađen gotovo cijeli Koridor Vc kroz FBiH, osim dionica Konjic – Tarčin i Mostar Sjever – Mostar Jug, u dužini od oko 30 kilometara, za koje će se naknadno morati tražiti sredstva za gradnju.

800 km autoputeva i brzih cesta

Izgradnja Koridora Vc nije jedina saobraćajnica čiju gradnju planiraju u Autocestama FBiH.

– Ekonomske potrebe Federacije su takve da nam treba 800 kilometara autoputeva i brzih cesta. Tu spadaju brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude – Republika Hrvatska, Travnik –Jajce – Bihać i Sarajevo –Goražde – Višegrad , kao i autoputevi Žepče – Tuzla – Orašje , te dionica Jadransko-Jonskog autoputa Počitelj – Stolac – Neum – Trebinje – kazao je Bučo.

Dionica Nemila – Vranduk

Vijeće ministara je odobrilo pregovore sa Kuvajtskim fondom za arapski razvoj (KFAER), koja su prvobitno bila namijenjena za izgradnju Zeničke zaobilaznice. Međutim, već sada je poznato da će ova sredstva, u iznosu od oko 100 miliona maraka, biti preusmjerena na drugu dionicu.

– Sredstvima koja ćemo dobiti od EBRD-a ćemo zatvoriti finansijsku konstrukciju za Zeničku zaobilaznicu. Zbog toga će sredstva KFAER-a biti iskorištena za izgradnju dionice Nemila –Vranduk. Dio od Vranduka do Zeničke zaobilaznice ćemo graditi zahvaljujući sredstvima EIB-a i OPEC-a, s tim što će nam OPEC obezbijediti oko 100 miliona KM, a EIB dodatnih oko 150 miliona KM. Pregovori o ovim sredstvima su u završnoj fazi – napomenuo je Bučo.

faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno