Zenica

Četiri rudara protestovala pred kapijom zeničkog rudnika zbog neizmirenih obaveza prema PIO-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Četiri rudara protestovala pred kapijom zeničkog rudnika zbog neizmirenih obaveza prema PIO-u – Četiri penzionisana radnika Rudnika mrkog uglja Zenica jutros u 7 sati održali su mirne proteste pred ulazom u pogon Stara jama, gdje su iskazali nezadovoljstvo zbog neizvršenih obaveza rudnika prema penzionom osiguranju, zbog čega mjesecima ne mogu ostvariti prava na svoje zaslužene penzije.

Radnici koji su penzionisani ove i prošle godine mjesecima ne mogu ostvariti pravo na svoje penzije nakon 40 godina radnog staža. Osim otpremnina koje traju šest mjeseci, radnici zeničkog rudnika nisu dobili ništa, a kada će biti ostvarena njihova prava, ni sami ne znaju. 

Jedan od danas okupljenih je i Tevhid Smriko, radnik pogona Stranjani koji je penzionisan 31. maja.

“Penziono-invalidsko osiguranj nam namiruj penzije kada rudnik uplati svoje, a kada ne uplati ostajemo na čistini, bez ičega. Moje kolege devet mjeseci nakon otpremnina nisu dobili ništa, a kako žive ni sam ne znam. Ni papire nam PIO ne želi primiti dok ne bude uplaćeno posljednjih šest-sedam godina obaveza”, kazao je Smriko.

Međutim, danas okupljeni radnici za stanje ne krive rudnik koji je u veoma teškoj situaciji, a rješenje vide u adekvatnoj pomoći od Elektroprivrede i Vlade Federacije BiH.

“Zbog nesreće nije bilo proizvodnje, računi su bili blokirani i nije bilo isplata za naše penzije. Nama ni široko čelo ne može pomoći kada proizvodimo gubitke. Koliko god rudnik da izveze uglja, ne može pokriti svoje troškove jer je ugalj jeftin prema Elektroprivredi”, zaključio je Smriko.

Radnici zeničkog rudnika najavili su da će se boriti za svoja prava te da će, ukoliko je potrebno, otići i pred Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, a jedan od zahtjeva je i razgovor s čelnicima Elektroprivrede.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno