Info

Čestitamo Svjetski dan knjige i autorskih prava!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Čestitamo Svjetski dan knjige i autorskih prava!  – Danas je Svjetski dan knjige i autorskih prava i mi kao Zajednica izdavača u Bosni i Hercegovini želimo da se obratimo svima onima koji vjeruju u moć knjige. Da je situacija normalna sad bismo podvlačili crtu nakon Sajma knjiga u Skenderiji i poredili podatke o prodaji sa onima iz prošlih godina. Nažalost, to nije slučaj.

Globalna pandemija je otkazala i mnogo veće događaje pa tako i ovaj sajam koji smo željno iščekivali i radovali mu se. Ipak, nadamo se da će i ovo uskoro proći. Koliko god ovo bio ogroman udarac za bh. izdavaštvo trudićemo se da ne gledamo samo trenutno situaciju, već širu sliku, kao što ova situacija zahtijeva od nas. A ona ima i nekih pozitivnih strana.

U normalnim okolnostima ljude je ponekad potrebno podsjećati da knjige zaista imaju trajnu vrijednost i da to nije prosta razbibriga ili nešto što treba da nas učini obrazovanijima, načitanijima i ništa više. Knjige predstavljaju jedan od najboljih destilata ljudskog znanja i iskustva i njihova neprolazna vrijednost se ogleda prije svega u toj činjenici. Već na samom početku ove pandemije mogli smo da vidimo kako raste interes za nekim knjigama. Odjednom su se svi okrenuli Kamijevoj „Kugi“, Saramagovom „Sljepilu“, Pekićevom „Besnilu“ i sličnim djelima. Knjige nam prenose iskustva generacija koje su živjele prije nas i pomažu nam da shvatimo sadašnji trenutak i da se s njim bolje suočimo. Naš zadatak je da iskustva našeg vremena prenesemo generacijama koje će doći nakon nas.

Prošlu godinu rad Zajednice obilježili su prije svega sajmovi na kojima smo se pojavljivali, a nadamo se da će tako biti i ove godine. Naš plan je da i ove godine učestvujemo na sajmovima knjiga u Banjaluci, Podgorici, Beogradu i Zagrebu. Tu je, naravno, i festival Knjige u nišama, koji naša Zajednica organizuje već treći put zaredom. Planiramo da modernizujemo naše poslovanje, da publici ponudimo više prisustva na internetu, više elektronskih i audio knjiga.

Još jednom čestitamo današnji praznik knjige!

(zurnal.info)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno