Info

Google pregovara sa medijima o dogovorima za licence

Google pregovara sa medijima o dogovorima za licence – Plaćanje informacija bi bila prekretnica za Google koji je godinama na meti kritike medija.

Pretraživač Google započeo je pregovore kako bi s medijskim izdavačima postigao dogovor o licencama i time ublažio kritike prema kojima američki gigant nepošteno koristi njihove informacije, saopćili su izvori bliski pregovorima.

Pregovori između predstavnika Googlea i medija su tek počeli, a izdavači su pretežno iz Francuske i drugih evropskih zemalja, naveli su isti izvori.

Plaćanje informacija bi bila prekretnica za Google koji je godinama na meti kritike medija jer objavljuje sadržaj informacija u rezultatima pretrage interneta ostvarujući time prihod od reklama povezanih s tim medijima, a bez dogovora s njima.

Predstavnik Googlea Richard Gingras izjavio je za AFP da ta kompanija pokušava da nađe načine i pomogne izdavačima, prenosi Beta.

“Želimo da pomognemo korisnicima interneta da nađu kvalitetne izvještaje medija. Dobro informiranje važno za demokratiju, a to pomaže da se podrži održiv medijski svijet”, rekao je on.

List Wall Street Journal je prenio da Google razmišlja o dogovoru o razvoju “premium” informacija.

Odbijanje plaćanja

Google je ostao pri stavu da odbija da plati linkove tekstova medija koji se pojavljuju u rezultatima pretrage interneta, naveli su izvori bliski tom pitanju. Ta kompanija je objasnila da time što korisnike interneta povezuje linkovima sa stranicom medija, izdavači mogu da zarade od reklama.

Preko programa Google News Initiative, američki gigant sarađuje s izdavačima kako bi stimulirali korisnike i pretplatnike.

Facebook, koji je bio suočen sa sličnim kritikama, krajem oktobra je ponudio vijesti “kvalitetnog” novinarstva, kako bi podržao medije i iskorijenio dezinformacije.

Google je pokrenuo pregovore pošto je pod pritiskom da poštuje jednu direktivu EU-a kojom je u korist izdavača i novinskih agencija uvedeno “susjedsko pravo”, slično autorskom pravu.

Google je prošle godine rekao da neće platiti evropskim medijima za upotrebu njihovih članaka, slika ili video-zapisa u Francuskoj, prvoj državi koja je ratificirala tu direktivu EU-a, te ga je zbog toga već tužio niz novinskih kuća, među kojima i agencija AFP.

Izvor: Al Jazeera

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: