Info

Čak 670.000 sudskih izvršenja za neplatiše

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Generalni direktor RTVFBiH Džemal Šabić izjavio je u intervjuu za Oslobođenje kako postoji 670.000 sudskih izvršenja za neplatiše RTV takse. Riječ je neplatišama iz Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Kada je riječ o prelasku na novi model naplate RTV takse putem računa za električnu energiju, gdje je RTVFBiH i Javni servis BiH već potpisao memorandum sa Elektroprivredom BiH, koja je time iskazala veoma visoko poslovno razumijevanje u izgradnji demokratskog savremenog društva, a što će učiniti i ostala elektroprivredna preduzeća u BiH, sa novim modelom naplate RTV takse je situacija takva da je danas kompletna provodivost tog koncepta u rukama Vlade Federacije BiH, odnosno entitetskih institucija uopšte.

“Kako sada stvari stoje, u Republici Srpskoj postoji vrlo visok stepen spremnosti nadležnih institucija da se novi model naplate RTV takse uskoro implementira kroz račune za električnu energiju, dok mi u RTV-u Federacije BiH i Javnom servisu BiH zaista ne sumnjamo kako će aktuelna Vlada Federacije BiH, sa premijerom Fadilom Novalićem na čelu, što skorije pokazati visok nivo državotvorne, društvene, reformsko-demokratske, pa i poslovne vizije, te jednostavnom uredbom Vlade po prvi put u historiji BiH staviti javne servise ove zemlje na stabilan osnov, koji garantira izgradnju tehnički i sadržajno respektabilnog i u demokratskom razvijenom svijetu prepoznatljivog i pravno prihvatljivog javnog servisa, čija nezavisnost i profesionalizam se ne mogu dovesti u pitanje.

Mi vjerujemo kako premijer Novalić i njegova Vlada neće izgubiti korak u ovom momentu i na ovako važnoj tački koja se direktno tiče dalje reforme i izgradnje cijelog bosanskohercegovačkog društva. Znamo kako u ovo vjeruju i svi međunarodni predstavnici i institucije u BiH i očekujemo novi korak za sviju”, kazao je Šabić.

Razlog pada naplate RTV takse je prema Šabiću pojava novih paketa usluga telekom-operatera u BiH (Moja TV i Open TV), jer telekom-operateri pretplatnicima koji koriste jedan od navedenih paketa usluga ne fakturišu RTV taksu na računima, iako je zakon u tom pogledu jasan i to propisuje. “Pored ovoga, pojavila se i mogućnost da korisnici usluga fiksne telefonije u BiH mogu nastaviti koristiti ove usluge mijenjajući telekom-operatera, ali ne i telefonski broj. Evidentiranje ovakvih pretplatnika je sporo, jer nove pretplatnike možemo prijavljivati tek kontrolom od vrata do vrata, a tu je i pojava velikog broja takozvanih manjih telekom-operatera, koji nude usluge fiksne telefonije, interneta i kablovske televizije, sve bez naplate RTV takse na svojim računima premda to zakon ne dopušta. Dakle, ne poštuje se jasna zakonska obaveza naplate RTV takse na tim računima”, isitče Šabić.

On je dodao da je trenutni procenat naplate RTV takse na teritoriji Federacije BiH je 56,23, od toga je najveća naplata putem BH Telekoma 80,24 posto, a najmanja putem HT Mostar 24,21 prosto.

Radio-televizija FBiH, odnosno Odjel RTV takse, vrši naplatu RTV takse putem inkasanata na teritoriji FBiH za sve pretplatnike koji ne posjeduju fiksni telefonski priključak ili su korisnici usluga telekom-operatera koji na svojim računima ne fakturišu RTV taksu (Moja TV, Telemach, HS…).

“Svaki inkasant ima ovjerenu akreditaciju sa slikom, imenom i prezimenom, koju je dužan na zahtjev pretplatnika pokazati, a informacije o inkaso-naplati pretplatnici mogu dobiti putem telefona 033/455-442 i 033/464-069”, kazao je Šabić.

RTVFBiH je od 2004. godine do danas sudovima u Federaciji BiH i distriktu Brčko uputila cca 670.000 sudskih izvršenja za pretplatnike, koji nisu redovno izvršavali zakonsku obavezu plaćanja RTV takse.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno