Info

Zašto kupovati domaće!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosanskohercegovačka privreda se lagano budi, ekonomija, ma koliko god to strano zvučalo, još uvijek ima dobre izglede za oporavak.

Ne, naravno, zahvaljujući naporima domaćih političara da pomognu običnom čovjeku, već vrijednim Bosancima i Hercegovcima koji i posljednje atome snage utroše na revitalizaciju starih preduzeća.

Jedan od najboljih primjera je i tuzlanska Dita, koju su očuvali i oživjeli njeni radnici. Bh. građani su pohrlili u tržne centre da kupe njihove proizvode nakon duže vremena i tako pomognu ovim vrijednim ljudima. Ujedno su dobili i kvalitetan i provjeren proizvod.

Kupovinom domaćih proizvoda pomažemo bh. privred i ekonomiju.

U Udruženju “Kupujmo i koristimo domaće” smatraju da od ovakvih trgovačkih poteza svi imaju korist.

“Mislim da će ovdje profitirati i trgovci, profitiraće i radnici Dite. Ja bih prije svega rekao profitiraće i ukupno bh. društvo, jer nećemo morati gledati muku tih ljudi. Na kraju krajeva mislim da negdje preko 40 radnika je trenutno zaposlenih, tako da imamo 40 sretnih porodica“, ističe Amir Kapo, predsjednik Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće”.

BiH ima liberalan režim uvoza robe dok sa druge strane, nema pretjerane mogućnosti da kroz režim vanjske trgovine štiti domaću proizvodnju. Stručnjaci smatraju da su dobro pozicioniranje domaćih proizvoda u marketima i bolja promocija proizvoda ključni za povećanje prodaje. Kupovinom domaćih proizvoda u vrijednosti od 10 KM, u BiH ostaje 8 KM, Javlja N1.

“Ukoliko je sirovina iz BiH, ukoliko je to sve prerađeno i finalni prozvod dobiven, dio ambalaže se uvozi, pogotovo staklo, onda je nekih 80 posto ostaje u drzavi. Ukoliko se kupi strani proizvod, to je iznos PDV-a, tako da matematika pokazuje šta znači kupiti domaći proizvod”, dodaje Kapo.

Bitno je imati i zadržati kvalitet proizvoda, ali ga i dobro promovirati. Kao i na izborima, odluka o budućnosti zemlje je u rukama građana.

novi.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno