Nogomet

Burić i Lech protiv Sarajeva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sjedištu UEFA u Nyonu danas je održan žrijeb 1. i 2. pretkola Lige prvaka, a FK Sarajevo će takmičenje početi od 2. pretkola. Žrijebom je odlučeno da će protivnik bh. predstavnika biti poljski Lech Poznan. Zanimljivo je da za ovu ekipu veoma uspješno nastupa bosanskohercegovački golman, 28-godišnji Zeničanin Jasmin Burić, bivši golman Čelika koji već šest godina igra u Poljskoj. On je s Lechom od odlaska iz Čelika za šest godina osvojio dvije titule prvaka Poljske, jedan Kup i Superkup.
Poznato da je dres Lecha sa dosta uspjeha nosio i Semir Štilić, a u ovom klubu je igrao i nekadašnji fudbaler Sarajeva, Haris Handžić, doduše sa puno manje uspjeha.
Kako je istakao u razgovoru za portal Scsport, nekadašnji golman Čelika, dobro poznaje tim Sarajeva te smatra kako je njegova ekipa dobila teškog protivnika, ali vjeruje da će Lech proći u narednu fazu i opravdati status nositelja:
”Prije svega drago mi je što se vraćam u Bosnu. Mislim da je Sarajevo težak protivnik, ali vjerujem da možemo proći dalje. Sigurno je da ja dobro poznajem ekipu Sarajeva, jer pratim ligu više od ostalih iz kluba. Ja ću zaista reći sve najbolje o Sarajevu, ali sigurno je da će u Lechu uraditi analize igre Sarajeva, te uočiti koje su dobre i koje loše strane Bordo tima. Sarajevo je klub koje je zadnje dvije godine u velikom usponu i nisu lagan protivnik, ali ja vjerujem da možemo proći dalje i ostvariti naš cilj a to je što duže igrati u evropskim takmičenjima ove sezone” izjavio je za Scsport.ba, Jasmin Burić.
Nešto o Lechu:
Ekipa Lecha je kroz historiju osvojila sedam šampionskih titula Poljske, a imaju i pet osvojenih nacionalnih kupova, tako da se radi o klubu sa prilično bogatom historijom. Nakon što je dominirao poljskim fudbalom početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, Lech se ”izgubio”, ali titula 2010. godine ih je vratila na kolosijek, a na novu su čekali dodatnih pet godina.
Četiri puta su osvojili Superkup Poljske, a najznačajnije rezultate na evropskoj sceni postigli su 2009. i 2011. godine kada su prošli grupnu fazu Evropske lige i ušli među 32 najbolja tima ovog takmičenja.
Upravo su 2011. godine privukli pažnju kada su dva puta odigrali neriješeno protiv Juventusa, te pobijedili Manchester City na svom stadionu 3:1.
Inače, stadion na kojem igra Lech kapaciteta je 43.000 sjedećih mjesta, a njegova izgradnja dovršena je 1980. godine, te je od tada prošao niz rekonstrukcija.
Lech je godinama igrao u sjeni najpoznatijeg poljskog tima Wisle (14 osvojenih titula prvaka Poljske).
Kao i FK Sarajevo, klub je prošao promjene u upravljačkoj strukturi. Tokom sezone 2005/2006. ovaj klub preuzela je kompanija Amica Wronki S.A.
Trener Skorza najveća snaga protivnika Bordo ekipe:
Maciej Skorza je bez sumnje najveća snaga ovog kluba i on izvlači maksimum iz igračkog kadra, koji možda i nije najjači u Poljskoj. Skorza je sa Lechom osvojio svoju ukupnu treću titulu prvaka Poljske, a osim toga, prvi je trener koji je neku poljsku ekipu uspio uvesti u grupnu fazu evropskih takmičenja. Poljaci ga vide kao budućeg selektora, pa je jasno da se radi o treneru sa jako puno potencijala.

Prve utakmice 2. pretkola se igraju 14. i 15, a revanši 21. i 22. jula.

Parovi 2. Pretkola Lige prvaka:
Hibernians FC (MLT) v Maccabi Tel-Aviv FC (ISR)
APOEL FC (CYP) v FK Vardar (MKD)
Qarabağ FK (AZE) v FK Rudar Pljevlja (MNE)
FK Sarajevo (BIH) v KKS Lech Poznań (POL)
NK Maribor (SVN) v FC Astana (KAZ)
FC BATE Borisov (BLR) v Dundalk FC (IRL)
HJK Helsinki (FIN) v FK Ventspils (LVA)
FC Midtjylland (DEN) v Lincoln FC (GIB)/FC Santa Coloma (AND)
Molde FK (NOR) v FC Pyunik (ARM)/SS Folgore (SMR)
Malmö FF (SWE) v FK Žalgiris Vilnius (LTU)
Celtic FC (SCO) v Stjarnan (ISL)
FK AS Trenčín (SVK) v FC Steaua Bucureşti (ROU)
FK Partizan (SRB) v FC Dila Gori (GEO)
PFC Ludogorets Razgrad (BUL) v FC Milsami Orhei (MDA)
CS Fola Esch (LUX) v GNK Dinamo Zagreb (CRO)
KF Skënderbeu (ALB) v Crusaders FC (NIR)/FC Levadia Tallinn (EST)
B36 Tórshavn (FRO)/ The New Saints FC (WAL) v Videoton FC (HUN)

E.Imamović za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno