Sudske klupe

Bugojanac optužen zbog nesreće u Travničkoj, zatražena i zabrana upravljanja “B” kategorijom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 19.05.2023. godine, podiglo je optužnicu protiv Haznedarević Ferida zbog krivičnog djela teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. Stav 3. U vezi sa članom 332. Stav 3. U vezi sa stavom 1. KZ F BiH.

 Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 23.05.2023. godine od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda u  Zenici.

*Molimo Vas da pri čitanju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

 Optužnica koja se nalazi u prilogu objave je anonimizirana u cilju zaštite oštećenih lica, svjedoka, službenih evidencija…

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON
KANTONALNO TUŽILAŠTVO-TUŽITELJSTVO ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA Z E N I C A
BROJ: T04 0 KT 0047735 22 Zenica; 19.05.2023. godine

OPĆINSKOM SUDU U ZENICI – Sudiji za prethodno saslušanje – ZENICA

Na osnovu člana 45. stav 2. tačka i), člana 241. stav 1. i člana 242. stav 1. Zakona o krivičnom postupku F BiH, p o d i ž e m o O P T U Ž N I C U

PROTIV: HAZNEDAREVIĆ FERIDA, 1965. godište, rođen u Bugojnu, neosuđivan,
što je,
dana 11.12.2021. godine oko 18,00 sati, u Zenici, u ulici Travnička cesta kod broja 34, ugrozio sigurnost javnog prometa, na način da je upravljajući motornim vozilom marke „Mercedes-Benz“, reg. oznaka … pa krećući se gradskom ulicom Travnička cesta namijenjenom za dvosmjerni saobraćaj, iz pravca Zenice, u pravcu mjesta Čajdraš, nije zaustavio svoje vozilo, niti je poduzeo radnju usporenja kada je uočio pješaka H. N. koji je prelazio cestu sa desne na lijevu stranu kolovoza, gledano u smjeru kretanja vozila „Mercedes-Benz“, a kako bi propustio istog, iako je bio svjestan da zbog njegovog činjenja može nastupiti zabranjena posljedica, ali je olako držao da ona neće nastupiti ili da će je moći spriječiti, pa postupajući suprotno odredbama člana 28. stav 1. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, vozeći tako, prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, tako što je prednjim lijevim čeonim dijelom naznačenog vozila udario u noge pješaka, usljed kojeg udara je došlo do presavijanja tijela pješaka, nabacivanja na poklopac motora i odbacivanja tijela, te pada na podlogu, usljed čega je pješak zadobio tešku tjelesnu povredu u vidu krvnog podliva kože oko desnog oka, razdernonagnječnu ranu čeonog dijela glave, razdernonagnječnu ranu u dijelu desne obrve, ranu u dijelu brade bez opisa i prelom prednjeg zida čeonog sinusa sa krvarenjem u sinus, dakle, kao učesnik u prometu na cestama, ne pridržavajući se prometnih propisa ugrozio javni promet i time kod drugoga prouzrokovao teške tjelesne ozljede,

čime je počinio krivično djelo Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 3., u vezi članom 332. stav 3., u vezi stavom 1. KZ F BiH. 5. Predlažemo da sud, u skladu sa odredbama člana 77. stav 2. KZ F BiH, osumnjičenom Haznedarević Feridu izrekne mjeru sigurnosti zabrane upravljanja prijevoznim sredstvima „B“ kategorije, jer postoji bojazan da bi osumnjičeni upravljajući motornim vozilom naznačene kategorije mogao ponovno učiniti istovrsno krivično djelo, pa je radi otklanjanja takve opasnosti neophodno izricanje predložene sigurnosne mjere.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno