Politika

Britvar: U Zelenom Gradu komunikacija Grada Zenica i ArcelorMittala nije pozitivna

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvještaj prosječne satne vrijednosti polutanata objavljen od strane Eko foruma za 22.10.2020.godine je alarmantan. Ekologija, okoliš, zaštita okoliša i održivi razvoj su nezaobilazne teme u svim oblastima društvenog i gospodarskog razvoja. Opća definicija održivog razvoja jeste zadovoljavanje potreba sadašnje generacije bez ugrožavanja mogućnosti budućih, navodi u svom večerašnjem saopćenju nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice Boris Britvar.

Sramotna je činjenica da gradonačelnik i Gradsko vijeće posljednjih godina nisu niti jednom raspravljali o aerozagađenju iako znamo da je jedan od najvećih zagađivača u BiH kompanija Arcelor Mittal. Konačno rješavanje pitanja zagađenosti grada uzrokovanog proizvodnjom iz pogona Arcelor Mittala.  Kompanija Arcelor Mittal je dužna eliminisati sve izvore zagađenja iz svojih proizvodnih pogona, a na to ih tjeraju domaći i evropski zakoni i procedure. Međutim, grad Zenica se mora aktivno uključiti u rješavanje tog problema insistiranjem na povezivanju pitanja zagrijavanja grada sa pitanjem rješavanja zagađenja, navodi.

U svom Planu za Zenicu sam obrazložio i ovim putem opet naglašavam da ću insistirati da troškovi zagrijavanja građana Zenice iz nove toplane budu 0 KM sve do trenutka ispunjavanja uslova iz ekoloških dozvola propisanih zakonima. Time će se ostvariti direktna korist za građane Zenice, a ArcelorMittal natjerati na što brže ispunjavanje obaveza.

Arcelor Mittal je, bez obzira šta mislili o ovoj kompaniji, i dalje jedan od najvažnijih partnera grada Zenice sa kojim, doduše, imamo veliki broj otvorenih, a za grad vrlo važnih pitanja. Dosadašnju komunikaciju grada Zenice i ArcelorMittala ne možemo pozitivno ocijeniti, jer brojna pitanja koja već decenijama tište Zenicu uopće nisu ni otvorena, a kamo li da se nešto na njima uradilo. Sa ArcelorMittalom je potrebno u samom startu dogovoriti način međusobne komunikacije, a koja može teći u dva međusobno isključiva smjera: partnerski ili konfliktni.

Potrebno je težiti partnerskom odnosu koji podrazumijeva prije svega međusobnu dobronamjernost, transparentnost, otvorenost, usklađenost i produktivnost u smislu tačnog ispunjavanja dogovorenih obaveza. Ukoliko nije moguće uspostaviti partnerski odnos, onda će grad Zenica biti primoran da svoja prava štiti u okviru zakona države Bosne i Hercegovine te da koristi sve raspoložive mehanizme pritiska, a ima ih mnogo, kako bi zaštitio građane Zenice.

Ironično, pogledajte rezultate koje je danas objavio Eko forum o kvalitetu zraka u gradu koji trenutni gradonačelnik na ‘sva zvona’ promovira kao ZELENI GRAD. Da li smo Zeleni grad?! Ja mislim da nismo! Da li smo zadovoljni? Ja nisam! ZENICA ZNA, ŽELI I MORA BOLJE

Boris Britvar

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno