Politika

BPS – Sefer Halilović Zenica: Povom obilježavanja Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BPS – Sefer Halilović Zenica: Povom obilježavanja Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja – Gradski odbor BPS -Sefer Halilović Zenica , ukazuje na neophodnost drugačijeg odnosa obrazovnih vlasti, roditelja, prosvjetnih radnika i zajednice u cjelini prema problemu nasilja i vršnjačkog nasilja u školama.

Simbolično se 28. februara obilježava Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja ili u svijetu ” Dan ružičastih majica”. Gradski odbor BPS -Zenica podsjeća da se ovaj dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u svijetu obilježava od 2007.godine a u Bosni i Hercegovini od 2016.godine. I ovo nam ukazuje koliko kasnimo u određenim i bitnim aktivnostima koje su ovoga puta vezane za vršnjačko nasilje.

Svjedoci smo sveprisutne pojave nasilja a posebno vršnjačkog nasilja u školama. Od ove pojave nije imuna ni Zenica. Zadnji , javni primjer je vršnjačko nasilje nad učenikom iz osnovne škole iz Lokvina , sa teritorije Zenica.

Gradski odbor BPS -Zenica se pita, koliko je takvih a neprijavljenih slučajeva ? Mislimo da ih ima mnogo i da roditelji i učenici iz razno raznih razloga ne prijavljuju te pojave.

Gradski odbor BPS -Sefer Halilović Zenica podsjeća da je vršnjačko nasilje isticanje moći agresijom i da se definiše kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tokom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika stalno zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube.

Gradski odbor BPS -Sefer Halilović Zenica ukazuje na to da različiti oblici nasilja utiču na to da se žrtve osjećaju frustrirano, ljuto, poniženo, izolovano, beznadežno, povrijeđeno, uplašeno što ih dalje vodi u rizik slabijeg školskog uspjeha, niskog samopouzdanja, depresije, pa čak i suicidalnih misli ili pokušaja. U svakom slučaju duža izloženost nasilju vodi žrtvu ka problemima vezanim za mentalno zdravlje i somatske poremećaje. Nedavna međunarodna istraživanja ukazuju da znatan postotak žrtava, u roku od tri godine nakon što su trpili dugotrajno nasilje, postaju počinitelji ukoliko ne dobiju potrebnu pomoć, što dalje vodi ka povećanju nasilja.

Prema nekim istraživanjima smatra se da je svako drugo dijete izloženo nekom obliku nasilja, tj. prema drugim rezultatima preko 60 % djece u školama je zahvaćeno vršnjačkim nasiljem, bilo da su izvršioci, pomagači, posmatrači, žrtve ili oni koji ih brane, a poznato je da svi oni trebaju stručnu pomoć.

Zbog svega navedenog Gradski odbor BPS -Sefer Halilović Zenica smatra da svi faktori društva , počev od porodice , škole, Ministarstva za obrazovanje, policije , Centra za socijalni rad moraju više raditi na PREVENCIJI ove pojave a ne na “gašenju požara”, odnosno da reaguju nakon uočene i nastale pojave.

Zbog toga je , prema mišljenju Gradskog odbora BPS -Sefer Halilović Zenica , potrebno hitno , u saradnji sa svim relevantnim faktorima društvene zajednice , zvanično sačiniti jednu vrstu dokumenta , protokola o prevenciji i postupanju u slučaju nasilja u školama.

Gradski odbor BPS -Sefer Halilović Zenica upozorava da ovog dokumenta

( ” Protokol o prevenciji i postupanju u slučaju nasilja u školama” ) nema zvanično usvojenog na nivou Zeničko-dobojskog kantona ! Drugi kantoni po ovom pitanju su dalekoodmalki od našeg kantona u regulisanju ove problematike. Zato pozivamo , prije svega Ministastvo za obrazovanje , nauku, kulturu i sport zeničko-dobojskog kantona da se umiješa u svoj posao i inicira i bude nosilac izrade jednog obavezujućeg , sveobuhvatnog dokumenta koji će regulisati ovu osjetljivu i značajnu problematiku ( vršnjačko nasilje i nasilje u školama). Jer narod kaže da ono što nije propisano nije ni obavezno ! Taj dokument treba biti obavezujući kako za učenike, njihove roditelje i staratelje, tako i za obrazovne vlasti na području kantona, policijske organe i menadžent , prosvjetne radnike i pedagoške službe u školama.

Još jedanput Gradski odbor BPS -Sefer Halilović Zenica insistira na PREVENCIJI , a ne samo na djelovanju post festum , jer kasno je kada se nešto dogodi. Takođe insistramo da se obrazovne vlasti u zeničko-dobojskom kantonu oslobode birokratiziranja i da se uključe u sprječavanje nastanka ovih društveno neprihvatljivih pojava , prvenstveno nasilja u školama, i da ne dozvole pojedinim direktorima škola, prosvjetnim radnicima i pedagoškim službama neodgovoran, neadekvatan i neblagovremen odnos spram pojava vršnjačkog nasilja, kao što je to bio primjer sa učenikom iz osnovne škole u Lokvinama.

Gradski odbor BPS -Sefer Halilović Zenica smatra da je 28.februar samo simboličan dan u borbi protiv vršnjačkog nasilja i da taj dan treba da traje kontinuirano 365 dana u godini.

Gradski odbor BPS-Sefer Halilović Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno