Politika

Kozlić: Zeničani se kriju zbog straha od progona!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prof.dr. Spahija Kozlić: Zeničani se kriju zbog straha od progona! – Za blog „32. Vijećnik“ govorio je profesor Filozofije prava i retorike na Pravnom fakultetu u Zenici i vijećnik Gradskog vijeća Zenica Spahija Kozlić.

Kako ste prošli na izborima za članove Savjeta MZ, koliko ste mjesta osvojili i šta ako izostane podrška gradonačelnika?

Na izborima za savjete mjesnih zajednica vodila se politička bitka Stranke demokratske akcije protiv ostalih ili, što je još preciznije, ostalih protiv SDA. Na drugoj strani su, dakle, Nezavisni blok, SDP, SBB, Snaga centra, Naša stranka, DF…, bez obzira da li su oni sami imali svoje kandidate ili ne. Cilj je bio lobirati protiv SDA i boriti se protiv SDA.

Takva politika, politika protiv najjače stranke prenesena je sa državnog nivoa na nivo Grada Zenice, što se vidi i iz djelovanja u Gradskom vijeću posljednjih nekoliko mjeseci. Bez obzira na to, SDA je prema preliminarnim podacima dobila izbore u najvećem broju mjesnih zajednica i, pokazat će analiza, znatno popravila svoj rejting u odnosu na lokalne izbore 2016. godine.

Ono što me uistinu zabrinjava jeste ophođenje gradonačelnika prema mjesnim zajednicama u kojima su mještani birali kandidate SDA. Nadam se da neće doći do segregacije, te da one neće biti različitim metodama kažnjavane. Ukoliko se to desi, iznaći ćemo metode političke borbe protiv toga.

Želim ovdje izreći i bojazan da će u mjesnim zajednicama gdje nije pređen izborni prag od 10% biti postavljeni poslušnici gradonačelnika Kasumovića. Ja sam, kao što znate, u fazi rasprave o izborima u mjesnim zajednicama uložio amandman u ime Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću u kojem sam predlagao ponavljanje izbora u mjesnim zajednicama koje nisu prešle cenzus od 10 procenata kako bi se građanima pružila još jedna prilika da glasaju.

To sam uradio zbog legitimiteta onih koji vode mjesne zajednice, međutim, takav je amandman odbijen od strane nove većine u Gradskom vijeću.

Kako podnosite omalovažavanja od strane gradonačelnika tokom sjednica Gradskog vijeća?

Vjerujte mi na riječ, kad kažem da ne znam šta je teže – slušati besmislenosti sa govornice ili na njih odgovarati. U ovih godinu dana moga bavljenja politikom sam shvatio da je neodgovaranje možda i najbolji način odgovaranja.

Istina, teško je trpjeti salve uvreda, kleveta i nipodaštavanja. Smirenost nalazim u onom čime se bavim skoro cijelog života – filozofiji. Zbog toga se i ne želim spuštati na nivo primitivnih i odgovarati na necivilizirani način.

Takvi „govornici“ su odavno izgubili moć slušanja, a o uvažavanju političkih oponenata da i ne govorim. Možete li zamisliti da ja reagiram uzvraćajući na uvrede uvredama, na laži lažima? Ne bih nakon toga imao obraza doći pred moje studente koje poučavam filozofiji, etici i retorici.

Kada su društvene mreže u pitanju, ne osvrćem se i ne pratim kojekakve lažne profile koji me napadaju. Ja sam svoj stav o društvenim mrežama i širenju mržnje na internetu iznio prijedlogom Rezolucije o osudi govora mržnje na internetu koju je, kao što je poznato, usvojilo Gradsko vijeće Zenica.

Koji su to potezi, odnosno zaključci Gradskog vijeća s kojima se SDA može pohvaliti? Građani tvrde da niko ništa ne radi, da se vijeće pretvorilo u arenu, mjesto za međusobna optuživanja…

Slažem se sa generalnom konstatacijom da Gradsko vijeće, gradonačelnik i gradske službe nisu zadovoljili. Zbog toga sam itekako zabrinut. Zenica je, nažalost, duboko podijeljena. U Zenici, posebice u gradskim službama i javnim preduzećima, sve je evidentniji mobing, a posebno strah od iznošenja vlastitih stavova.

Svjedok sam toga, jer sam u posljednjih godinu dana imao sate i sate razgovora sa ljudima koji se plaše. Kada su tražili razgovore sa mnom, jedini je uslov bio da razgovaramo na skrovitom mjestu. To je strašno i takvih stvari nije bilo prije.

Vijećnici Stranke demokratske akcije su u ovih nešto više od godinu dana nastojali dati doprinos boljitku Zenice kroz podršku dobrim prijedlozima. No, bez obzira na to, stalno su se izmišljali razlozi za spinovanje i napad na SDA.

Pogledajte popis inicijativa SDA podnesenih od momenta konstituiranja Gradskog vijeća i vidjet ćete. Vidjet ćete da one nikada nisu došle na sjednice Gradskog vijeća i nikada na njih nije odgovoreno. Time se grubo kršio Statut Grada Zenice pa smo podnijeli Interpelaciju koja je, vjerovali ili ne, navodno negdje nestala.

Njome smo htjeli raspraviti razloge za nepostupanje prema odredbama Statuta i Zakona o principima lokalne samouprave FBiH. Pozadina je jasna i naš je aktivizam gradonačelnik javno podveo pod „inšalah“ prijedloge i inicijative, te otvoreno rekao kako naši prijedlozi nikada neće biti realizirani.

(SB)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno