Politika

Boris Britvar: Da li je RTV Zenica nezavisan medij i zbog čega ne reaguje Regulatorna agencija za komunikacije?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Boris Britvar: Da li je RTV Zenica nezavisan medij i zbog čega ne reaguje Regulatorna agencija za komunikacije? – Poštovane Zeničanke i Zeničani, kako se približava kraj izborne kampanje tako i ‘padaju maske’. Nažalost, kada je u pitanju Javno preduzeće RTV Zenica, rad ove medijske kuće je odavno ogoljen i većini gledalaca/čitalaca/slušalaca ovog medija je jasno da je medijski prostor u službi samo jednom čovjeku i to Fuadu Kasumoviću, za razliku od ostatka 110.000 stanovnika u Zenici.

Smatram da sam, kao protukandidat trenutnom gradonačelniku Grada Zenica Fuadu Kasumoviću, oštećen i da je prema meni načinjena nepravda, a koja se ogleda u radu Javnog preduzeća RTV Zenica.

O čemu se radi?

Kao nezavisni kandidat, odnosno politički subjekt na ovim izborima, prema zakonu imam pravo na besplatno neposredno obraćanje na Javnim servisima, i to na BHRT-u, FTV-u i JP RTV Zenica. Prve dvije pomenute medijske kuće su svoj posao obavile krajnje profesionalno, a to se ogleda u činjenici da su snimile moje obraćanje, obavijestili me o tačnom terminu kada će biti emitovano u programu, kao i činjenica da su sve ispoštovali jer su obraćanja bila i emitovana. Također, ustupili su mi snimljeni materijal da mogu koristiti i na digitalnim platformama, odnosno društvenim mrežama.

Pozvan sam i od nadležnih u Javnom preduzeću RTV Zenica 8.10.2020. godine u 11:55 sati da snimim svoje obraćanje na koje sam se i odazvao. Nakon što je završeno snimanje, od uposlenika RTV Zenica sam pokušao dobiti informaciju kada će moje obraćanje biti emitovano na medijima RTV Zenica, na što mi nisu mogli dati odgovor. Meni kao kandidatu za gradonačelnika Grada Zenica, koji kompletnu kampanju finansiram iz svojih sredstava i uz pomoć najbližih prijatelja, svaki nastup u medijima je veoma značajan i bitan. Strategija mi je i da isti taj materijal objavim na svom profilu na Facebooku, kao i na fanpageu.

Obzirom da ni 12 dana od snimanja obraćanja nisam dobio informaciju kada i da li će uopšte biti emitovana moja poruka, uputio sam mail novinaru RTV Zenica (čiji identitet krijem iz poštovanja prema istom), a kompletnu korespondenciju možete pogledati u prilogu ovog saopštenja.

Nakon što sam dobio odgovor da je moje saopštenje emitovano, a da me prethodno niko nije obavijestio o tome, uputio sam mail na više adresa u RTV Zenica za koje smatram da su odgovorni za ovaj propust. U prilogu također dostavljam dopis upućen na adrese RTV Zenica.

Nadležni iz RTV Zenica su tek 3. novembra odgovorili na moj dopis i u drugom dijelu maila priznaju propust koji je napravio novinar ove medijske kuće. Također, ni u ovom mailu nisam znao sa kim komuniciram i ko je poslao odgovor, pa vjerovatno u budućnosti ako bude propusta i zbog ovog maila, odgovornost će snositi ‘najslabiji’, rukovodioci .

Nakon što RTV Zenica nije odgovorila u roku koji sam im postavio, dopis sam uputio i Centralnoj izbornoj komisiji i Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Odgovor iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH sam  dobio tek 5. novembra 2020. godine i njega dostavljam u prilogu, nakon čega sam novi dopis uputio također ovoj agenciji, a printscreen također možete pročitati u prilogu.

Nadam se da Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH neće trebati opet 7 dana i da će sada na osnovu konkretnijih informacija i dokaza poduzeti određene korake.

Nažalost, mnogi medijski radnici trpe razne pritiske od određenih političkih subjekata i njihovih nalogodavaca, a Regulatorna agencija za komunikacije i kada ima priliku ne poduzima ništa. Upravo zbog toga Javna preduzeća se zloupotrebljavaju, kao što je  to slučaj i sa RTV Zenicom. O odgovoru Regulatorne agencije za komunikacije koji dobijem također ću informisati javnost.

Za kraj, pozivam Vas, svoje sugrađane,  da mi odgovorite na nekoliko pitanja.  Ne morate ako ne smijete, ali odgovorite onda sami sebi:

Smatrate li da je RTV Zenica objektivan medij?

Da li želite realne ili ‘frizirane’ informacije?

Da li ste zadovoljni stanjem i životom u Zenici ili mislite da živimo u evropskoj Zenici kako nas svakodnevno ubjeđuju sa ovog medija?

S poštovanjem,

Boris Britvar

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Grada Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno