Politika

Koalicija za borbu protiv mržnje „Positive Tolerance“: Izborni etički kodeks i njegovo kršenje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koalicija za borbu protiv mržnje „Positive Tolerance“: Izborni etički kodeks i njegovo kršenje – Koalicija za borbu protiv mržnje „Positive Tolerance“ sa područja grada Zenica, uz podršku Misije OSCE u BiH je 13. oktobra organizovala potpisivanje Izbornog etičkog kodeksa u gradu Zenica. Od 44 prijavljena politička subjekta, Kodeks je potpisalo njih 25 (dvadeset pet), kandidovanih za sve tri izborne liste, Gradonačelnik, Gradsko vijeće i Nacionalne manjine. Koalicija je na Facebook stranici i stranicama udruženja članica objavila originalni dokument kodeksa sa potpisima subjekata.

Od početka predizborne kampanje, 15. novembra, koalicija je, u dva navrata, podsjetila sve potpisnice, o preuzetoj obavezi objavljivanja kodeksa na njihovim internet ili Facebook prezentacijama. Prema našoj evidenciji to je učinilo nešto manje od pola subjekata potpisnica.

Koalicija također vrši redovan monitoring pridržavanja odredbi Izbornog etičkog kodeksa. Prema našim zapažanjima, predizborna kampanja protiče u relativno mirnoj atmosferi, što je i očekivano, obzirom na kontekst i neizvjesnosti pandemije. S tim u vezi, većina subjekata se odlučila za online predstavljanje svojih kandidata i programa. S druge strane, nekoliko subjekata se ipak opredijelilo za održavanje skupova u većini mjesnih zajednica.

Vrijeđanje, omalovažavanje i mogući primjeri govora mržnje, prema našim uvidima se uglavnom vezuju za neformalne stranice/grupe, koje se dovode u vezu sa određenim političkim subjektima, ili individualne račune, i ne nalaze se na zvaničnim stranicama subjekata.

Na kraju, u poređenju sa prethodnim ciklusima lokalnih izbora, primjećujemo izostanak prilika za debatu i sučeljavanje kandidata i njihovih programa na lokalnim medijima. Istovremeno do nas stižu vijesti o ishodima ovih događaja u susjednim i drugim gradovima i općinama širom BiH. Bilo bi poželjno da do kraja kampanje, koliko to uslovi budu dozvoljavali, lokalne medijske kuće na svojim kanalima organizuju debate kandidata i tako pomognu razvoj demokratije u gradu Zenica.

Koordinacioni odbor Koalicije



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno