Kultura

Dvije gostujuće izvedbe u okviru Dana BNP-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sinoćnjom izvedbom predstave „Sve to je iz kuće“ počela je rođendanska manifestacja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica – Dani BNP-a. Zeničko pozorište obilježava 74. godinu postojanja, a naredne na repertoaru su dvije gostujuće predstave.

Večeras, 22. februara u 20 sati na Velikoj sceni će biti odigran mjuzikl „tick…tick…BOOM!“ autora Jonathana Larsona, u režiji Admira Glamočaka, muzičkoj režiji Lejle Jusić i u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo, Akademije scenskih umjenosti u Sarajevu i Theater Factory Sarajevo. Priča prati život nadahnutog kompozitora Jona, koji živi u New Yorku devedesetih godina i teško spaja kraj s krajem. Kako se približava njegov 30. rođendan, dok paralelno balansira ljubavni život i prijateljstvo, Larson se bori s brojnim životnim dilemama, a najteža je ona hoće li pratiti karijeru u mjuziklima i napisati svoje umjetničko djelo ili će prihvatiti dobro plaćeni posao i financijsku sigurnost. U mjuziklu igraju: Sanjin Arnautović, Hana Zrno i Faris Pinjo. Koreografiju potpisuje Amila Terzimehić, scenografiju Narda Nikšić, a kostimografiju Lejla Hodžić. Za produkciju je bio zadužen Davor Sabo.

Narednog dana, u petak, 23. februara u 20 sati na daskama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica gostuje Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru sa predstavom „Staklena menažerija“ autora Tennesseeja Williamsa i reditelja Ivana Planinića. Riječ je o toploj obiteljskoj drami jednostavne i minimalističke scenografije u kojoj je fokus na glumačkoj sinergiji te suptilnim gestama i dijalozima. Radnja je smještena u vrijeme ekonomske krize u SAD-u i kako se to odrazilo na obiteljske živote običnih građana. Ovaj ekonomski kontekst služi kao svojevrsno ogledalo unutrašnjem životu likova i njihovim borbama, previranjima i razdorima. Drama je duboko ukorijenjena u američku kulturu, ali funkcioniše na univerzalnoj razini i ima univerzalan jezik u kojem se svako može prepoznati. U predstavi igraju Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ana Franjčević. Dramaturgiju predstave potpisuje Dragan Komadina. Scenograf predstave je Ozren Bakotoić, a kostimografkinja Sandra Milavić. Muziku potpisuje Nikša Marinović, a saradnica za govor je bila Vedrana Magjarević



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno