Ostali sportovi

BiH završila nastup na Olimpijadi bez medalja, ali s historijskim rezultatima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH završila nastup na Olimpijadi bez medalja, ali s historijskim rezultatima- Nastupom Mesuda Pezera u disciplini bacanja kugle okončan je nastup sportista iz Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Najbolji rezultat za Bosnu i Hercegovinu ostvario je Nedžad Husić osvajanjem petog mjesta, a veoma malo nedostajalo je za prvu, historijsku medalju na Olimpijskim igrama.

U prvom, kvalifikacionom susretu Husić je bio bolji od domaćeg predstavnika Ricarda Suzukija rezultatom 22-2, a u narednoj rundi bio je bolji od Egipćanina Mahmouda Abowa Abdelrahman Waela sa 8-7. Nakon dvije pobjede uslijedio je poraz od Uzbekistanca Rashitova od 28-5. Ipak, ponestalo je snage i Nedžad je u borbi za srebrenu medalju poražen od turskog borca Hakana Recbera sa 22-13, a podijelio je peto mjesto u kategoriji do 68 kilograma.

Tuka ostvario najbolji plasman na OI

Amel Tuka je ostvario drugi najbolji rezultat za Bosnu i Hercegovinu u Tokiju u trci na 800 metara. Sjajni bh. atletičar je u polufinalu bio sjajan. Kroz cilj je prošao drugi sa vremenom od 1:44.53. Mnogo se očekivalo u finalu, mnogi su se potajno nadali i medalji. Međutim, Amel je zatvoren od strane protivnika na samom početku, u samoj trci dobio je i nezgodan udarac, a na kraju je završio na šestom mjestu sa vremenom od 1:45.98, što je Tukin najbolji plasman na Olimpijskim igrama.

Pudar bez finala

Džudistkinja Larisa Cerić osvojila je deveto mjesto. Larisa je u prvoj borbi savladala predstavnicu Nikaragve Izayanu Marenco, ali je u narednoj rundi poražena Azerbejdžanske predstavnice Iryne Kindzerske.

Naša sjajna, mlada plivačica, Lana Pudar završila je utrku sa vremenom 58.32, što je bilo dovoljno za ukupno 19 mjesto od 33 plivačice. Lani je nedostajalo 24 stotinke da se nađe u polufinalu 100m delfin. Ovo je svakako bila godina za pamćenje za 15-godišnju Lanu, te očekujemo da na narednim Olimpijskim igrama Paris 2024, predstavi Bosni i Hercegovinu u još boljem svjetlu.

Drugi predstavnik BiH u plivanju bio je Emir Muratović. On je nastupio u dvije discipline. U 100 metara kraul ostvario je vrijeme od 50.43 i zauzeo 45. mjesto od 71 plivača. Dok je u disciplini 50 metara kraul ostvario vrijeme od 22.91 što je bilo dovoljno za 42. mjesto. U ovoj disciplini nastupila su 73 plivača.

Bh. predstavnica u disciplini 10 metara vazdušna puška Tatjana Đekanović ostvarila je rezultat od 613.2 kruga, a osvojila je 47. mjesto od 50 takmičarki.

Pezer zatvorio nastup bh. sportista

Nastup naših takmičara zaključio je Mesud Pezer koji je zauzeo jedanaesto mjesto u bacanju kugle. Pezer je bio sjajan u kvalifikacijama, izbacio je hitac od 21.33, ali je kako kaže uz mnoge faktore u finalu ostvario 20.08 i na kraju zauzeo 11. poziciju.

Bosna i Hercegovina je tako ostala jedna od rijetkih zemalja koja još uvijek u svojim riznicama ne posjeduje medalju sa Olimpijskih igara, ali je mladi Nedžad Husić ostvario najbolji rezultat u historiji Bosne i Hercegovine osvojivši peto mjesto. Bio je Nedžad nezadovoljan po povratku u Bosnu i Hercegovinu, želio je silno medalju i sigurno je da će ona jednog dana biti oko njegovog vrata. Možda već za tri godine kada će se naći na Olimpijskim igrama u Parizu. Ali kako Mesud Pezer kaže, ako se uzme u obzir kako smo mi mala zemlja i koliko mizerno se ulaže u naše sportiste, možemo i moramo biti ponosni na ove rezultate.

Autor: N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno