Biznis

BiH zaostaje za susjedima, proizvodi lošijeg kvaliteta plasiraju se na tržište

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Revizija je obavljena s ciljem provjere da li su institucije BiH efikasne u usklađivanju propisa iz oblasti sigurnosti proizvoda s propisima Evropske unije.

“Neusaglašenost propisa o sigurnosti proizvoda s propisima EU ostavlja značajne posljedice na građane i ekonomiju u BiH. Zbog nižih zahtjeva za sigurnosti proizvoda i neizgrađene infrastrukture kvaliteta u BiH, otvorena je mogućnost da se proizvodi lošijeg kvaliteta plasiraju na tržište BiH, ugrožavajući zdravlje i živote potrošača. S druge strane, proizvođačima, a naročito onim koji su izvozno orijentirani, otežan je postupak dokazivanja usklađenosti proizvoda sa zahtjevima EU i plasman proizvoda na tržište EU”, navodi se u izvještaju.

Zbog nepostojanja tehničkih propisa BiH usaglašenih sa propisima EU, nisu stvorene sve pretpostavke za izgradnju institucija infrastrukture kvaliteta.

“Usvajanjem usaglašenih propisa o sigurnosti proizvoda povećala bi se potražnja za provjerom njihove ispunjenosti i potakao bi se razvoj akreditovanih tijela za ocjenu usklađenosti proizvoda u BiH. Na taj način tržište BiH bi se zaštitilo od nesigurnih proizvoda, a domaćim proizvođačima bi se olakšao izvoz, odnosno zaštitili bi se od konkurencije koju im prave jeftini, nekvalitetni i nesigurni proizvodi iz uvoza. Veći izvoz i veća proizvodnja u BiH značila bi više zaposlenih i veće ekonomsko blagostanje u BiH”, navode dalje

Izvještaj revizije sadrži preporuku upućenu Vijeću ministara BiH.

“Ova preporuka bi trebala potaći efikasnost usklađivanja pravnih propisa s propisima EU što će doprinijeti većoj sigurnosti i kvaliteti proizvoda za domaće potrošače i boljim uslovima za izvoznike”, naveli su iz Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno