Biznis

Porastao uvoz pirotehnike u BiH: Petarde i vatromet “usijali” tržište

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Porastao uvoz pirotehnike u BiH: Petarde i vatromet “usijali” tržište – Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u BiH je u 2019. godini uvezeno više nego duplo pirotehničkih sredstava u odnosu na pretprošlu godinu, a opasna pirotehnička sredstva se u prodaji mogu naći i na internetu.

“U 2018. godini je uvezeno pirotehničkih proizvoda u vrijednosti od oko 985.000 maraka, dok ih je u 2019. uvezeno u vrijednosti od oko 2.688.000 KM”, istakli su za “Nezavisne” u UIO.

Prema njihovim podacima, kada je u pitanju 2019. godina najviše ovih proizvoda je uvezeno u novembru, i to u vrijednosti od oko 923.000 KM, dok ih je u oktobru uvezeno u vrijednosti od oko 734.000 maraka.

Sudeći prema ovim podacima, u februaru i junu nije bilo uvoza ovih sredstava.

Najniža vrijednost uvoza ovih proizvoda je, kako je rečeno, zabilježena u martu – od svega 1.056 KM.

Kada je u pitanju 2018. godina, najviše pirotehničkih proizvoda je uvezeno u decembru, i to u vrijednosti od oko 305.000 KM.

Razna pirotehnička sredstva mogu se naći i na stranicama za prodaju na internetu.

“Granata petarde, pakovanje šest komada po cijeni od 5,80 KM”, stoji u jednom oglasu na internetu.

U jednom piše i da u ponudi imaju baklje bengalke za utakmice, petarde (topovski udar, granata, cobra 11, bomba, super top, zolja, ekstra big ban, grom, crna udovica..), a nude i razne vrste raketa, kao i vulkane i fontane.

U ovom oglasu je navedeno da pirotehniku ne prodaju osobama mlađim od 18 godina.

“Prodajem dimne bombe po cijeni od četiri marke”, navedeno je u jednom oglasu.

Jedan korisnik iz Visokog na internetu je objavio oglas u kojem na prodaju nudi ugljeni prah za proizvodnju crnog baruta.

“U ponudi imamo sve vrste petardi i vatrometa”, istaknuto je na internetu.

S druge strane, mnogi građani su se požalili da često viđaju djecu koja rukuju raznim petardama različitih veličina.

“Zaista je strašno vidjeti dijete od sedam ili osam godina kako u ruci drži petardu. U prvi mah se uplašim da će se povrijediti, a bude mi žao i životinja za koje je poznato da imaju strah od petardi”, kazala je jedna Banjalučanka.

Podsjećanja radi, prema podacima UKC RS, u 2018. godini je bilo četiri puta više povreda od pirotehničkih sredstava u odnosu na godinu ranije, a kod nekih pacijenata su povrede bile veoma teške.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno