Ostali sportovi

BiH u Bakuu predstavlja najbrojnija delegacija u historiji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

– Tek smo zakoračili u predolimpijsku godinu, gdje sportiste očekuje najveći broj kvalifikacionih takmičenja za nastup u Rio de Žaneiru 2016. godine. Pred Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine je najaktivnija godina u historiji. Najvažnije multisportsko takmičenje svakako su Prve evropske olimpijske igre, koje će se u junu održati u Bakuu. Očekujemo da će tim BiH za Baku brojiti više od 100 sportista, što je najbrojnija delegacija u historiji, te se nadamo i da će naša zemlja ostvariti zapažene rezultate.

Ogromne poteškoće

U razgovoru za “Dnevni avaz” Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH, govorio je o olimpijskim takmičenjima koja će naši sportisti imati u ovoj godini, te o pripremama za ova zahtjevna takmičenja, koja ne bi bila moguća bez entuzijazma članova krovne sportske organizacije u našoj zemlji.

Fazlagić je potcrtao da je OKBiH, kao nebudžetskom korisniku koji, osim apliciranja na projekte Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), nema drugog izvora stalnog finansiranja, pravi podvig pružiti podršku sportistima radi ostvarivanja najboljih rezultata.

Fazlagić: Zadovoljan radom članova OKBIH

– Olimpijski komitet BiH ima ogromne poteškoće da prikupi sredstava i organizira put, boravak i opremu za 200 takmičara, kolko će ih učestvovati ove godine na četiri olimpijska takmičenja. Imamo obećanja od ministarstava za konkretnu finansijsku podršku za naše sportiste. Do sada nas je podržalo samo Federalno ministarstvo kulture i sporta te se nadamo da će njihovim putem krenuti i Ministarstvo cvivilnih poslova i Ministarstvo porodice, omladine i sportsa RS, koji su obećali da će podržati bh. sportiste – kazao je Fazlagić.

Na Prvoj evropskoj olimpijadi učestvovat će 6.000 takmičara i 3.000 trenera iz 49 zemalja. Oni će se takmičiti u 19 sportova i 29 disciplina, a Bosna i Hercegovina će imati svoje predstavnike u atletici, plivanju, boksu, džudu, kanuu, biciklizmu, stonom tenisu i, najvjerovatnije, u streljaštvu i karateu. Osim Bakua, bh. tim ove godine očekuju i nastupi na Ljetnom olimpijskom festivalu mladih u Tbilisiju i na Mediteranskim igrama na pijesku u Peskari, a u januaru, našu zemlju je na Zimskom EYOF-u u Montafonu predstavljalo sedmero takmičara. Koliko se novca mora izdvojiti za ova takmičenja?

Završne pripreme

– U ovom trenutku za Baku samo aviokarta košta 1.300 KM i, ako na to dodamo i sportsku opremu koju moramo osigurati takmičarima, koja košta 500 KM, to je 1.800 KM. Za 100 članova bh. delegacije to je cifra od 180.000 KM samo za prijevoz i minimalnu sportsku opremu. To je samo za jedno takmičenje, a ako dodamo ostala tri, potrebno je minimalno izdvojiti 300.000 KM. To predstavlja pravi podvig za članove OKBiH, koji crpe posljednje atome snage kako bi sportistima omogućili da nas predstavljaju na ovim važnim takmičenjima – istaknuo je generalni sekretar OKBiH.

No, iako nije nadležan za finansiranje vrhunskog sporta, OKBiH je kandidatima za četiri olimpijska takmičenja u ovoj godini osigurao stipendije.

– Čitajući i realizirajući projekte, OKBiH je osigurao 122.400 KM za stpendije sportista za završne pripreme za ova četiri takmičenja. Osim toga, kandidati za Olimpijske igre 2016. dobit će u ovoj godini 145.860 KM, a za Zimske olimpijske igre 2018. godine stipendiramo troje sportista koji će u 2015. dobiti 61.200 KM. Tako će OKBiH, suma sumarum, uplatiti 330.090 KM za stipendije najboljim sportistima – kazao je Fazlagić.

Košarkaši na EYOF-u

Na Evropskom olimpijskom festivalu mladih u Tbilisiju (26. juli – 1. avgust) Bosnu i Hercegovinu će predstavljati više od 30 takmičara i trenera.

– Ono što posebno raduje jeste da ćemo na EYOF-u imati predstavnike u timskom sportu. Bit će to košarkaši (1999. – 2000. godište), koji su već počeli s ozbiljnim pripremama. Od njih mnogo očekujemo i nadamo se da će uspjeti donijeti našoj zemlji prvu olimpijsku timsku medalju. Na Mediteranskim igrama na pijesku, koje će se u avgustu održati u Peskari, BiH će imati dva tima – mušku i žensku odbojkašku reprezentaciju – istaknuo je Fazlagić.

Brojke:

145.860- KM dobit će kandidati za OI 2016. u ovoj godini.

122.400- KM osigurao je OKBiH za završne pripreme sportista za olimpijska takmičenja u ovoj godini.

61.200- KM dobit će troje bh. sportista u ovoj godini za pripreme za ZOI 2018.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno